I mina öron finns det inget boskap som klingar så heligt som lamm. Det vita lammet symboliserar oskuld och renhet – man är oskyldig som ett lamm, unga flickor kallas lammkött, och Jesus, den renaste av alla, är Guds eget lamm. Ja, lammet har fått ställa upp som bokstavligt offerdjur eller metaforiskt sådant i flera religioner och kulter.

Lamm är också ett väldigt gott matdjur som snabbt ökar i popularitet hos svenskarna och ingen kan vara gladare än jag över detta. Kanske kommer vi snart kunna köpa färskt, svenskt lamm sju dagar i veckan. Inget ont om det Nya Zeeländska från frysdisken, men svenskt är ju ändå svenskt. Det där sista ska läsas med en gnutta ironi, för visst är det ofta så att vi svenskar per automatik anser att svenskt är bäst. Så är det ju faktiskt inte. Många är de matkunniga som rynkar på näsan åt svenskt nötkött och hävdar att brasiliansk oxfilé är mycket godare. När det gäller lamm så är jag alltför okunnig för att kunna uttala mig, men vi är ju ändå nästan noviser på det området. Nu ser man oftare lamm i de svenska hagarna, men det var inte många år sedan som svensken sa att lamm smakade kofta. När vi ändå talar om kofta så måste jag bara påminna om vilket fantastiskt allrounddjur lammet är. De ger oss kött, mjölk och ull, de är inte petiga med maten och de kan gå ute året runt - vad mer kan man önska sig? Hade de bara kunnat lägga ägg också…

I Sverige äter vi ungefär 1 kg lamm per person och år – ganska lite jämfört med exempelvis Nya Zeeländarna som äter ca 26 kg per person och år. Vårt ökade intresse för mat med utländska influenser har dock bidragit till att lammet skuttat rakt in i våra hjärtan och våra menyer och nu är det inte längre tal om att lamm smakar kofta. Lamm får däremot gärna smaka vitlök, rosmarin eller mynta, men passar också väldigt bra i en indisk gryta med massor av chili och färsk koriander.

Så mycket positivt om detta underbara lilla djur – var är haken? Just det, detta underbara lilla djur. För inte finns det mycket kött på ett lamm och ska man bjuda på lammkotletter så att alla blir mätta blir man tvungen att tömma affärens hylldecimeter med lamm såväl som det egna kontot. När lammen slaktas vid sex månaders ålder väger de ungefär 30 kg, av vilka 19 – 23 kg är det kött vi så gärna äter. Jämför det med en gris som vid sex månaders ålder väger 120 – 125 kg och ger ca 85 kg kött, så förstår du varför en lammstek är dyrare än en skinkstek. Låt mig rekommendera fryst lammfärs som man kan komma över ganska billigt och som passar utmärkt att göra köttbullar eller korv av. Lammfärsen figurerar även i min potatis- och lammgratäng som presenteras nedan och som är alldeles väldigt god och lättlagad. Nu avslutar vi lektionen med några rader från William Blake:
”Little Lamb, God bless thee
Little Lamb, God bless thee”
Skål!

Potatis- och lammgratäng

4 personer

Ingredienser:
400 - 600 g lammfärs
2 msk olivolja
1 rödlök
3 stora vitlöksklyftor
1 grön paprika i bitar
1 köttbuljongtärning
1 burk krossade tomater
1 bunt persilja
salt och peppar
ca 1 kg potatis
2,5 dl matlagningsgrädde

Sätt ugnen på 200
Hacka och stek rödlöken i oljan.
Tillsätt lammfärsen och stek igenom.
Tillsätt paprikan, pressa i vitlöken och ös i de krossade tomaterna.
Smula ner buljongtärningen, salta och peppra.
Klipp ner persiljan och låt härligheten bubbla i tio minuter.
Under tiden kan du skala och skiva potatisarna.
Smörj en stor form och lägg hälften av potatisskivorna i botten.
Bred sedan ut hela lammfärsröran över potatisen.
Toppa med resten av potatisskivorna.
Salta och peppra lite till.
Häll över grädden och ställ formen längst ner i ugnen.
En timme senare kan du plocka fram gratängen och servera med massor av fräsch sallad.