Lungvolymen minskar med 2 procent per år efter 65 år (se graf). Med åldern blir bröstkorgen stelare och andningen mindre effektiv. Andningsmusklerna försvagas och vi blir lättare andfådda. För att bromsa processen på ett effektivt sätt krävs regelbunden motion och andningsträning.

- Med hjälp av ett andningsverktyg, som kombinerar motståndsandning med inandning av ånga kan man stärka andningsmuskulaturen och effektivisera syreupptagningen i lungorna. Andningsverktyget Well02 innebär att förhållandet mellan ventilation och blodcirkulation i lungorna förbättras. De som har olika andningsbesvär, även friska äldre, får stor nytta av dessa andningsövningar, säger Anssi Sovijärvi, professor emeritus inom klinisk fysiologi vid Helsingfors universitet.

Vår viktigaste inandningsmuskel, diafragman, försvagas när vi motionerar för lite. Då försämras vår andning och våra halsmuskler måste arbeta mer för att kroppen ska få tillräcklig mängd syre. Vi får spända muskler runt nacke, hals och axlar, vilket påverkar vår hållning negativt. Andningen  begränsas ytterligare med ett försämrat syreintag, vilket påverkar vår hälsa negativt. 

Andningsmuskulaturen kan tränas genom egna andningsövningar, yogaandning, eller med hjälp av olika andningsredskap. Ett effektivt redskap som kombinerar motståndsandning med inandning av ånga är Well02. Ett redskap som har utvecklats i Finland och som stärker andningsmuskulaturen på ett effektivt och mångsidigt sätt. 

Olika studier visar att inandning med av varm ånga har effekt på slemhinnornas funktion i luftvägarna och gör dem mer motståndskraftiga mot infektioner. Ångan förbättrar också fuktigheten och gör slem mer flytande och lättare att hosta upp.

För mer information kontakta: Inger Söderholm, Superseniorerna, inger@ismk.se