Visst tänker väl de flesta på gula rapsfält, blå himmel, den stilla vinden och den värmande solen när bilden av idyllen Österlen växer fram.

– Ja, så är det tio dagar om året, men resten av året är det inte alltid lika härligt. Vi ville något annat med vårt boende och vår framtid. Min man Janne, som kommer från Bergslagen, ville ha mera träd och skog inpå knutarna. Därför letade vi boende allt längre upp i Skåne på den östra sidan, berättar Anna-Karin Bergström som är uppvuxen på Bjärehalvön.

Efter att ha letat hus i över ett år hittade Anna-Karin och Janne till slut sitt drömboende – Tasselund i St Olof, en halvmil från kusten, ovanför Kivik och nedanför Åhus. En gammal gård men med takhöjd där den 190 centimeter långa Janne inte behövde böja på huvudet för att komma in.

Här har de bott sedan maj 2018, den sommaren vi minns som ovanligt lång och varm. De driver uthyrningsverksamhet, ägnar tid åt jakt och hundarna samt odlar blommar i trädgården. Och nu i år tänker Anna-Karin lägga mer tid på sitt egenvårdsföretag, Medasta, som har fått tillökning i produktportföljen.

EN ROLIG OCH REBELLISK HÄLSORESA

Nästa år är det 40 år sedan Anna-Karin halkade in i egenvårdsbranschen. Hon var nyutbildad lärare men tyckte att kommunikation och hälsa kändes mer spännande.

– Jag fick ett konsultuppdrag av Carls Bergh Pharma som jag inte kunde tacka nej till. På den tiden var hälsobranschen mycket mindre och vi kändes ju som en enda stor familj. Dessutom rådde det nybyggaranda och folk i branschen var rebelliska vilket inspirerade mig, säger Anna-Karin och skrattar.

Men så fick Anna-Karin och Janne barn och det kändes enklare för henne att börja jobba som lärare med rutiner och dagar som slutade på ett visst klockslag.

Tio år senare var det dags att kliva tillbaka in i hälsobranschen igen. Anna-Karin blev en del av Max Medica och tyckte att idén med att leta orsaken till ohälsa och förändra sin livsstil i stället för att medicinera bort symtomen, var tilltalande. Där blev hon kvar tills hon startade sitt Medasta.

– Jag fick agenturen på fiskoljan Eskimo-3 och möjlighet att arbeta med bland annat Tom Saldeen, men när dåvarande Bringwell i Falköping tog över Eskimo-3 följde jag med produkten över till Bringwell under ett par år. Då fick Janne gå in och hjälpa mig driva Medasta vidare med de övriga produkterna vi hade där, berättar Anna-Karin.

GÄSTHUSET HADE SIN CHARM

Åren gick och när barnen flyttade hemifrån skiftade Anna-Karin och Janne fokus. De började jaga och träna hund och kände att livet i villaidyllen i Falsterbo började kännas trång. De längtade efter ett lugnare tempo och ett liv bortom tätorten.

– Vi kom fram till att vi ville bo på landet och driva vårt företag därifrån. Vi sökte en annan livsstil och letade länge efter ett boende. Men vi valde att sälja huset i Falsterbo först för att veta vilket kapital vi hade att röra oss med. Det blev många husvisningar och till slut köpte vi mäklarens hus. Samma sekund jag satte ner foten på Tasselund visste jag att jag hittat hem, och nu har vi bott här i lite mer än sex år.

Det var inte bara huset Anna-Karin föll för. Den stora trädgården där odlingarna av blommor är ett stort intresse lockade. Dessutom fanns ett gästhus på gården som redan användes till uthyrning som Anna-Karin först inte ville fortsätta med, men ångrade sig.

– Det fanns redan inbokade gäster samma sommar vi flyttade in och Janne hade inte hjärta att avboka en äldre dam. Och tur var väl det. Den sommaren insåg jag charmen med uthyrningen. Vi ville inte ha ett bed and breakfast, så när gästerna väl checkat in, då klarade de sig själva hela veckan. Därför blev vi inte heller låsta på gården dygnet runt. Det har fungerat bra och vi har också byggt en gästlägenhet och på så sätt utökat vår verksamhet, säger Anna-Karin och tillägger:

– Under pandemin var det faktiskt många som bokade in sig hos oss. Folk satt isolerade i sina lägenheter i stan och kom ut hit med ett gäng böcker för att läsa och sedan ta långa promenader i naturen.

VÄRNAR OM DET LILLA FÖRETAGET OCH DET LILLA LIVET

Att inreda är ett annat stort intresse och Anna-Karin tycker om det som är gammalt och nött och som fört med sig en historia hem till gården.

Det ska också vara färska blommor så länge det bara går, mjuk frotté och en vinflaska till gästerna som checkar in veckovis.

Livet på Tasselund är mer som en livsstil där jobb och socialt liv kombineras med fritid och lediga dagar.

– Jag har gått ner i tid i skolan för nu när vi erbjöds att ta hand om hela Carls Bergs produktportfölj kommer Medasta att kräva mer tid. För oss känns det lite som om cirkeln sluts eftersom jag lärde känna Torgny Bergh redan för 40 år sedan och Panto-3 var den första produkten jag arbetade med. Idag sitter hans dotter Eleonor som VD för företaget som en gång startades av hennes farfar.

En av Anna-Karins favoritprodukter är just Panto-3, en hårprodukt som funnits i över 70 år men som naturligtvis produktutvecklats genom åren. Hon berättar om nöjda kunder och hjärtliga samtal med användare som lidit av håravfall på grund av stress, graviditet eller nedsatt immunförsvar men även de som tappat sitt hår på grund av cellgiftsbehandlingar och som är lyckliga över den ”extra skjutsen” som näringen i tillskottet tillför och som bidrar till att ge håret optimala förutsättningar att komma tillbaka.

– Vi har ju inga ”kioskvältare” och storsäljare men däremot har vi trygga, problemlösande och väl beprövade produkter som funnits med i många år och som kunderna väljer att återkomma till. Bättre betyg än så kan man väl knappast få.

VARDAG OCH ARBETE GÅR IN I VARANDRA

Anna-Karin säger att det är just så de vill ha det. Egenvårdsföretaget ska fortsätta vara en liten aktör. Någon som finns och som vars produkter man kan lita på. Som Bjäst, en B-vitaminprodukt som finns i fling-form och som är tänkt att strös över maten. Barnvitaminerna Minalvit som är lätta att ta och ge och Cellbalans som säkerställer en god pH-balans.

– Min bubbla är här ute på gården. Jag gillar att göra mycket och hoppa mellan mina olika uppgifter som att förbereda mig för en lektion, att städa gästhuset eller att ta ett samtal från någon hälsobutik.

– Jag har verkligen anpassat mig till livet på landet. Måste jag in till Malmö för ett möte får jag nästan ångest över var jag ska parkera bilen. Jag orkar inte med stadsstressen längre.

Att se helheten, lokalisera orsaken och sätta in behandlingen där problemet uppstått är ord och meningar Anna-Karin använder. Det finns ju sällan några snabba lösningar och hon hoppas på att hälsobutikerna kommer att få finnas kvar, för folk behöver ju professionell personal som kan besvara deras frågeställningar.

– Att drabbas av ohälsa tar tid. Då ska man också vara förberedd att det tar tid att få tillbaka sin hälsa. Vår filosofi handlar om att förvalta vår gård, våra saker och våra produkter så att nästa generation får något gediget att ta över. Vi har ju trots allt bara varandra till låns precis som gården vi driver, avslutar Anna-Karin.

Vill du besöka Anna-Karin och Janne på Österlen så hittar du dom här: Tasselund  eller följ dem på Instagram på tasselund.osterlen.

Om ANNA-KARIN och JANNE

Bor: St Olof på gården Tasselund.

Familj: Två barn och 8 barnbarn 3 barnbarnsbarn! Hundarna Thea, Speja och Vilja (jaktlabradorer) samt katterna Lovis och Lilla Gubben.

Yrke: Driver gården Tasselund med uthyrningsverksamhet samt hälsoföretaget Medasta. Anna Karin arbetar dessutom deltid som lärare i Simrishamn.

Fritid: Gården med allt vad det innebär, jakt och hundträning, vår familj och vänner samt att hitta fina gamla prylar!

Bilden på Anna-Karin och Janne är tagen av: @pernillafotograf

Texten är gjord i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige