För alla Gävlebor (och även för alla andra för den delen) är Den eviga nordanvinden en bok som förenar det bästa i en god berättelse med lokal skärgårdshistoria. Det är en färgstark dokumentation av en plats och en tid som är både nära och långt borta. Det är 1950-tal, Korsnäsverken bolmar ut sin rök över staden och havet, fiskarna åker ut med sina slupar från de otaliga fiskelägena, och överklassen på Nordlandet lever sitt liv avskilt från den strävsamt arbetande lokalbefolkning. Och mitt i denna beskrivning får vi möta Valle och Kajsa som försöker hitta en frizon bland vuxna som mest är sysselsatta med sig själva och sina vardagsbekymmer.

När Tommy Karman debuterade med boken När haven tystnade 2018en bok om hans adoptivson som i tjugosju års ålder dog i en överdos, lovordades han av kritikerna, blev intervjuad i Sveriges största morgontidning och syntes i tv-soffan tillsammans med Malou von Sivers. Då kretsade berättelsen kring adoptivbarn, deras sökande efter sitt ursprung och höga självmordsfrekvens.

Den eviga nordanvinden söker sig författaren tillbaka till sina barndoms rötter i Gävle och på öarna i Gävlebukten. Han skriver om ett 50-tal som är både räddhågset och främlingsfientligt sett genom två unga människors ögon, Valles och Kajsas. Och i detta knyter han an till något större. Alla människor i Den eviga nordanvinden agerar utifrån den tid de lever i, men allt de gör gör det utifrån en strävan att skapa sig ett drägligare liv. På så sätt blir Den eviga nordanvinden en berättelse om något djupt allmänmänskligt, om längtan efter rikedom, ära och kärlek. Det är bara scenen som förändrats.

Lennart Lindskog

 

Om författaren

Tommy Karman är fiskarson och uppvuxen i Gävle där han tillbringade somrarna på en liten ö i Gävlebukten. Som ung var utbildning ingen självklarhet, men efter några år började han utbilda sig, och en ny värld öppnade sig för honom. I sitt yrkesliv har han arbetat med IT, reklam och marknadsföring. Relativt sent i livet, när han var i 60-årsåldern, började han skriva, en poetisk återhållen prosa där naturen ständigt är närvarande i människors liv. För några år sedan drabbades han av en stroke, vilket gör att han idag är rullstolsbunden.