”HackIsWack” kampanjen med Snoop Dogg består av en tävling där du kan vinna en biljett till Snoop Doggs konsert i Los Angeles och dessutom en laptop med Symantec’s Norton Internet Security 2011 förinstallerat. För att delta i tävlingen ska du ladda upp en video på dig när du framför din egen hip-hop sång.

Till en början har deltagandet i tävlingen varit ganska svagt, och tillråga på allt har en lång rad olika säkerhetsproblem upptäckts i kampanjsidan. Säkerhetsproblemen ska ha innefattat SQL, JSON, XSS och säkerhetsproblem med scriptet för att ladda upp videoklippen.

De flesta säkerhetsproblemen ska nu vara åtgärdade av Symantec som även har gjort ett uttalande kring säkerhetsproblemen. De menar att Symantec nu har vidtagit de åtgärder för att lösa problemen som är nödvändiga. Vidare vill de påpeka att inga kunduppgifter eller andra uppgifter blivit utsatta för attacker.

Detta visar bara vilket komplext problem detta med internetsäkerhet börjar bli. Troligen har det webkonsultföretaget som Symantec anlitat slarvat. Men om proffessionella konsulter har problem, Tänk då vad vanliga internetanvändare råkar ut för, dagligen.

Fem tips för att surfa säkrare på Internet:

1. Sunt förnuft är det bästa antivirusprogrammet
Var kritisk när du surfar på nätet. Om det kommer upp skyltar som försöker få dig att lämna ut känslig information som användarnamn, lösenord, kontokortsnummer och annat så bör man dra öronen åt sig. Var inte naiv och tro att detta inte händer dig, för ofta handlar det inte om riktade attacker – kriminella på nätet angriper alla de kan komma åt.

2. Använd många olika lösenord!
Återanvänd inte dina lösenord. Ett vanligt problem är att man använder samma lösenord för till exempel mejlkonto, blogg, Facebook och e-handelskonto. Det räcker att en hacker tar sig in i ett system för att sedan komma åt känslig information om alla användare, exempelvis deras lösenord.

3. Separera privatliv och nöje
Datorn är ofta en central punkt i familjen som används för alla möjliga saker. Det gör att information blandas friskt – allt från semesterbilder, deklarationer och köpavtal kan hittas på en familjedator. Lagra den känsliga informationen på ett separat ställe, gärna krypterat. Dataförlust är också ett vanligt problem, så se till att det finns en backup-lösning som sparar viktig data på ett säkert ställe.

4.Håll dina program uppdaterad
Allt från mp3-spelare till PDF-läsare används idag för att sprida skadliga program. Se därför till att kontinuerligt patcha även andra program – till exempel Internet Explorer, Adobe och Java – och inte bara de program som uppdateras automatiskt genom Windows. Att ”patcha” innebär att man uppdaterar vanliga program med rättelser och säkerhetstillägg från tillverkarna.

5. Använd Antivirusprogram
Skadliga program fungerar annorlunda idag. Istället för att indikera att användarens dator är infekterad av virus sker allting i det tysta - man ser helt enkelt om datorn är infekterad. Därför behövs ett säkerhetsprogram. Det finns bra säkerhetslösningar som kan användas för att administrera alla datorer på sitt hemmanätverk, som även förhindrar att användare besöker vissa hemsidor som är kända för att sprida skadliga program. Här kan du hitta Antivirusprogram:http://www.mjukvara.se/Antivirus