Niclas Cronsell lämnade Landskrona och Skåne 1998 när han flyttade till Gävle för att läsa ekonomprogrammet vid högskolan här. 2003 tog han så examen men synen på framtiden som ekonom hade förändrats under studietiden.

- När jag började plugga såg jag framför mig att jag skulle arbeta som controller eller jobba med redovisning och senare bli ekonomichef. Men under tiden som jag läste ökade successivt mitt intresse för entreprenörskap och företagande. Jag skrev min examensuppsats om just entreprenörskap och efter studierna började jag arbeta som verksamhetsansvarig vid Drivhuset som är en stiftelse för entreprenörskap och som vänder sig till studenter. Jag har själv erfarenhet av att vara företagare och startade mitt första företag som 17-åring. Även idag har jag en enskild firma vid sidan om min anställning. Det är naturligtvis en stor fördel att känna till företagandet i praktiken och inte enbart från teorin.

Niclas Cronsell arbetade 2004 till 2006 vid Institutionen för ekonomi vid Högskolan i Gävle där han undervisade i bland annat entreprenörskap och affärsutveckling. Siktet låg på en doktorandtjänst för att forska kring entreprenörskap men istället började han hösten 2006 att arbeta i Ockelbo.

- Där arbetar jag med ett demokratiprojekt som heter Ett hållbart Ockelbo som syftar till att ta fram en utvecklingsplan för Ockelbo. Och sedan oktober i år är jag anställd som företagsrådgivare vid Etablera. Det innebär att jag året ut arbetar parallellt i Gävle och Ockelbo.

I sin roll som företagsrådgivare, där tidigare Leif Berggren varit ett känt ansikte för nykläckta företagare, möter Niclas Cronsell personer som är intresserade av att starta företag. Hos Niclas får man hjälp med att till exempel testa sin affärsidé och göra en budgetgenomgång.

- Vilken rådgivning som man behöver är till stor det beroende på var i processen man befinner sig. Det kan vara under idéstadiet, under uppstarten eller när man drivit sitt företag ett tag. Rent generellt skulle jag vilja säga att det finns inga dåliga affärsidéer, men de kan vara för dåligt genomarbetade vilket innebär att jag avråder till att starta företaget. Om man ändå tror på sin idé, vilket är en förutsättning för att man ska lyckas, får man arbetade vidare så att man har mer på fötterna vad gäller till exempel hur marknaden ser ut och vilka kunder man vill nå. Det är vår uppgift att ställa dessa frågor så att man som blivande företagare själv ser vilka delar man måste jobba mer på. När man kommit så långt att man startar företaget kan man behöva hjälp med rent praktiska saker som att fylla i ansökan om F-skattsedel. De som drivit sitt företag en period kan också behöva hjälp med hur man kan utveckla sin verksamhet, kanske är det dags att ombilda bolaget från enskild firma till aktiebolag.

- Idag träffar jag fem till sex nyföretagare i veckan och jag ser fram emot fler möten. Jag bidrar med min kunskap och erfarenhet för att få andra att utvecklas vilket känns långt mer meningsfullt än de siffror jag under min studietid såg framför mig att jag skulle arbeta med. Det gäller att ha en bred kompetens eftersom de affärsidéer man möter har en väldig spridning. Jag måste också hålla mig uppdaterad om vad som händer i samhället som påverkar vad som efterfrågas på marknaden, så det blir mycket tidningsläsande. Arbetet är väldigt varierat och fyllt av spännande möten med kreativa människor. Jag ser det ungefär som en barnmorskas arbete; glädje blandat med förlösande av idéer, avslutar Niclas Cronsell.

Text och foto: Kristina Hellerstedt Sundin