Tarmen är ett spännande område för forskare. Idag vet vi att om tarmen inte fungerar bra mår vi sannolikt inte heller så bra. Och tvärtom om. Råder det balans signalerar magen till hjärnan att nu är det inte bra. Förut sa vi: Ett äpple om dagen håller doktorn borta. Idag vet vi att det krävs lite mer än så, för tiderna är ju annorlunda på flera sätt.
Varannan svensk lider till och från av smärtsamma toalettbesök, magknip, gaser och uppblåsthet. Problem som ger stort obehag men ofta är ganska enkla att lösa. Med en fungerade matsmältning slipper man många vanliga magproblem. Mjölksyra lägger grunden till en rik tarmflora – och när tarmfloran blir tätare och rikare på näring fungerar matsmältningen som den ska.
Mycket av vårt välbefinnande handlar faktiskt om de två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer som lever i tarmen. Dessa små ämnen styr allt från humör till vikt och immunförsvar – och mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora i balans.
Mjölksyrabakterier får vi i oss via sura livsmedel, som filmjölk och fermenterade grönsaker.
OLIKA KVALITET BEROENDE PÅ VAR KORNA BETAR
Om du inte gillar mjölksyrade livsmedel som till exempel surkål finns en dryck med mjölksyrad, ekologisk ostvassle, gjord på mjölk från kor – Molkosan som är en prebiotisk dryck gjord på ekologisk vassla som är mjölksyrejäst med hjälp av mjölksyrebakterien, Lactobacillus casei.
Den innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som skapar en god miljö i tarmen vilket gynnar uppkomsten av snälla bakterier samtidigt som tillväxten av candida och andra ogynnsamma svampar försvåras.
Vassle är vätskan som blir kvar efter att man gjort ost. Kvaliteten på sådan här drycker beror på kvaliteten på gräset som korna betat. Och just vasslen i Molkosan kommer från kor som betar på ängar i norra Schweiz där man inte använder konstgödsel.
Det var den schweiziska naturläkaren Alfred Vogel som brann för att utveckla Molkosan. Han ansåg att mjölksyra var grunden för en god maghälsa och 2025 är det 70 år sedan den första drycken med Molkosan producerades.
MINSKAR RISKEN FÖR LÄCKANDE TARM
Vassle är välgörande för magen eftersom det hjälper kroppen att bryta ner stärkelse i tarmarna, vilket ger en bra fungerande matsmältning. Det ger i sin tur ett jämnare blodsocker.
Du kanske har hört talas om begreppet läckande tarm som betyder att man har fått små små hål i tarmslemhinnan som gör att osmälta matpartiklar, gifter och bakterier kan leta sig igenom tarmens barriär och ut i blodomloppet och lymfsystemet. Det kan ställa till stor skada runt om i kroppen.
Ämnen i vasslen bildar kortkedjiga fettsyror som är nödvändiga näringsämnen för en frisk och smidig tarmslemhinna. När tarmen är tätare minskar risken för läckande tarm. Även tarmrörelsen blir bättre.
Därför kan vassl även ge ett bättre immunförsvar och håller kärlen rena vilket minskar risken att få åderförkalkning. Vasslen är prebiotiskt och gör att upptaget av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen från maten ökar.
GÅR BRA ATT DRICKA ÄVEN FÖR LAKTOSINTOLERANTA
Stress kan ge ökad hunger, men vassle minskar blodsockersvängningar. Drycken är också basbildande och påverkar därför syra-basbalansen positivt. Prova att äta mjölksyrade livsmedel eller drick ett glas Molkosan 15 minuter innan du äter för bästa effekt.
När det råder balans mellan de goda och de onda bakterierna fungerar näringsupptag och hunger- och mättnadskänslor bättre. Det gör det lättare för dig som vill gå ner i vikt.
Två studier har tittat på hur vassle påverkar mättnadskänslan när deltagarna fick äta bröd och grönsaker. Båda studierna visade att vassledrycken gav en förlängd mättnad.
Forskarna tror att anledningen till den ökade mättnadskänslan är att vasslen ökar insulinkänsligheten, något som är viktigt för en långsiktig viktkontroll.
Ett stabilt blodsocker är bra för hälsan samtidigt som det hjälper oss att hålla vikten och inte småäta. Eftersom vasslen medverkar till att bukspottkörteln är mer på hugget bidrar det också till att blodsockret stabiliseras och sockersuget minskar.
Vasslen är pastöriseras och har gått igenom en jäsningsprocess, och under denna process förbrukas det mesta av mjölksockret, därför kan även laktosintoleranta dricka Molkosan. Samma sak gäller mjölkproteinallergiker eftersom proteinet i vasslen filtreras bort under framställningen.
Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige