Lustspelet Herrgårdslif

När Herrgårdslif spelades år 2007 togs det emot som succé av publik och kritiker. Närmare 8000 personer såg då lustspelet, som innehåller mycket skratt och glädje. Därför tycker upphovsmannen och regissören Per-Ola Björklund att det känns roligt att sätta upp Herrgårdslif igen. Det kanske blir sista gången så det gäller att passa på vid de 15 föreställningarna i juni. 26 artister, kör, orkester och hästar medverkar. En nyhet är att kärleksparet spelas av två musikalartister från Kristina från Duvemåla och Chess, nämligen Peter Malmrup och Sandra Caménisch, som varit stand-in för Helén Sjöholm och Peter Jöback.
- De är ett mycket passande kärlekspar, som älskar musiken och sången i Herrgårdslif, säger Per-Ola Björklund, som höjer den musikaliska ribban. Han fortsätter:
- Jag har även bearbetat manuset och tagit med en av Sandvikens legender,
Dal-Britta, som var en mycket färgstark kvinna.
Som brukspatron återkommer Tomas Bolme, som nu i mars kan ses i TV-serien Teatersupén. Under våren turnerar han med Lill Lindfors. Tomas Bolme vann nyligen priset Årets Taltrast för sina inläsningar av talböcker, som blivit så populära. Som Bolmes bokhållare återkommer musikalartisten Hans Trång från Gävle, där även nykomlingen och gävlebon Isak Skelander finns med som smedsyngling.
Snart har 5000 biljetter bokats till lustspelet Herrgårdslif 2010, som ännu en gång berättar en vacker kärleksstory och blandas med tjuv- och rackarspel. Här finns maktspelet om bruket och pengarna samt vilken friare brukspatronens dotter ska välja. Handlingen har sina rötter i verkligheten kring konsul Göransson på Högbo Bruk.
En annan nyhet är Högboturen i anslutning till Herrgårdslif. Under en timme visar en guide vackra Högbo Bruk. Folk får höra brukets historia från 1600-talet fram till våra dagar. Guiden välkomnar vid Öfre hammaren och visar den fina minnesstenen över konsul G F Göransson (Herrgårdslifs patron Järnsparre), som lyckades framställa järn och stål med Bessemers metod, Gruvstugan, forsen, dammen, nya herrgården och smedjan. Sen visas Högbo vackra kyrka, där det berättas om den tekniskt begåvade prästen Jonas Offrell som uppfann världens första revolver. Högboturen avslutas i Gamla herrgården, där Barocksalen med vägg- och takmålningar visas innan publiken bänkar sig för att se Herrgårdslif.