Svenskt Näringsliv bjöd in till rundabordssamtal om globalisering och provrunda på Gävle Golfklubbs ”Pay & Play” bana. Runt 20 kvinnliga företagare från Gävleborg nappade på erbjudandet och kom förväntansfulla till Golfen en solig dag i juni. Dagen började med kaffe och en snabblektion av Gävle Golfklubbs ordförande Arne Steen i den svåra konsten att spela golf. Endast ett fåtal av företagarna hade provat på denna sport tidigare, så det blev många härliga skratt, men även en del snygga svingar och en mycket god samvaro i två härliga timmar ute på golfbanan.

Efter golfandet presenterade Svenskt Näringslivs regionchef Lars Beckman den nya skriften ”Gävleborg i världen” och överlämnade sedan ordet till Helén Norberg från Hofors. Helén är vd för företaget Simson Power Tools AB som tillverkar hydrauliska domkrafter och framförallt levererar sina produkter till den tunga industrin såsom skeppsvarv, sågverk, pappersbruk och offshoreindustrin. Helén berättade kort om företaget och hur de jobbar globalt. Sedan några år tillbaka satsar de på att utvidga sin verksamhet och hitta fler kunder utomlands. Ett av de bästa sätten att synas på, menar Helén, är att delta på mässor utomlands.
På mässor kan vi hitta nya kunder, men också erfarenheter och relationer som leder till nya användningsområden för vår produkt.

Vid de rundabordssamtal som sedan inleddes kom följande synpunkter och funderingar fram:

Hur ska vi göra för att nå ut globalt?

• Ta hjälp från andra företag, bland annat med att ställa ut på mässor utomlands.
• Hitta bra kanaler och forum för att nå ut.
• Förenkla de krångliga momsreglerna för export.
• Våga tänka nytt!

Tjänstesektorn ökar och det borde även gå att sälja fler tjänster globalt. Det gäller dock att få alla tillstånd som behövs, som till exempel för massage.

En stor fördel för tjänsteföretag är att man kan själv sitta på sin kammare och sälja sina tjänster globalt via Internet.

Slutsatserna från globaliseringsmötet blev;

• Vi måste tänka lokalt för att nå ut globalt!
• Det finns mycket att vinna på att jobba globalt!

Mötet avslutades med en välsmakande lunchbuffé inne i Golfrestaurangen, där företagarna förutom att diskutera sina golfsvingar även tog chansen att knyta nya affärskontakter.