Systrarna Yvonne och Helena Persson växte upp i Valbo med föräldrar som hade egna företag bland annat inom buss- och taxibranschen. Yvonne visste redan i åttonde klass att det var frisör hon ville bli och gick därför frisörlinjen på Polhemsskolan i Gävle.
– Jag öppnade eget direkt efter studenten från frisörlinjen, berättar Yvonne, det kändes som en självklarhet. Företaget hette Brynässalongen, låg på Väpnargatan och jag hade den tillsammans med en kompis. Samtidigt som jag öppnade där fick jag också erbjudande om att ta över en salong i Sandviken som hette Kam-In. Efter några år som egen företagare förändrades livssituatioen och därför sålde jag båda salongerna. Under det kommande åren fick jag två barn, Johanna och David som idag är 16 och 12 år, och fram till jag själv fyllde 30 år arbetade jag som frisör hemma i mitt eget hus i Valbo men även lite extra på Maggans Salonger i Gävle.
– Under den här tiden gick jag också en ettårig idrottsledarutbildning eftersom jag alltid varit idrottsintresserad och även aktiv fotbollsspelare i Valbo FF i yngre dagar. Då barnen blivit lite större kände jag mig redo att öppna en salong igen. Jag har alltid haft viljan att stå på egna ben, tjäna egna pengar och kunna kontrollera och utveckla mina egna projekt. I 30 år hade Forsbergs Blommor haft sin butik på Nygatan 9 i Gävle, men mars 2000 tog Yvonne över lokalerna med sin nyöppnade frisersalong Cityfrisörerna. Vid starten hade hon två anställda och två frisörer som hyrde stolar i salongen.
– Läget och lokalerna i Wasahuset kändes helt rätt, säger Yvonne, och det är verkligen A och O. Jag ville dessutom ha ett bra namn som både presenterade företagets verksamhet och läge, så Cityfrisörerna var det optimala namnet. Med de stora fönstren ut mot Nygatan där de som passerade kunde se salongen som blommade av liv, blev vi snabbt kända i stan. Man lade märke till våra stora skyltar med namnet i blått. För mig var detta början på att förverkliga min dröm, att driva en riktigt stor frisersalong med många anställda.

Syster Helena vid sin sida
Sakta men säkert rullade verksamheten på och växte allt eftersom. Cityfrisörerna hade den till ytan största salongen i Gävle, man var den första i staden med öppettiderna 8-20 och dessutom först med en egen lekhörna för barnen då mamma eller pappa klippte sig.
I takt med att Yvonnes företag växte, hjälpte också syster Helena till allt mer och 2001 blev hon anställd i företaget. Helena som inte är frisör sköter försäljningen av hårvårdsprodukter och tjänster, inköp, scheman och marknadsföring. Helena som är utbildad inom restaurangbranschen, jobbade som sextonåring extra på Restaurang Flanör och Café Artist, och gick även restaurangskolan i Sandviken.
Efter studenten och några år därefter gjorde Helena flera långresor till bland annat Hawaii och Bali, men återvände sedan till Gävle.
Hon läste en treårig projektledarutbildning och jobbade under några år med Gävle Cityfest. Helena var också med som projektledare då darmell.åsbrink eventbyrå startades.

Salongen i Valbo uppfyllde drömmen
Samtidigt som Yvonne sökte och fick lokalen i Gävle hörde hon sig också för om möjligheter till frisersalong i Valbo Köpcentrum. Där fanns sedan 30 år tillbaka två olika salonger bredvid varandra, men ingen av dem var till salu och det fanns inte utrymme för en till i köpcentret.
Ett och ett halvt år efter att Cityfrisörerna öppnat i Gävle kom dock möjligheten att ta över lokalerna från de båda frisersalongerna och sedan januari 2002 finns Cityfrisörerna även i Valbo Köpcentrum.
Med tiden sökte Yvonne större lokaler för salongen i Gävle utan att hitta någon. Istället valde hon att satsa till fullo i Valbo och i augusti 2005 såldes salongen i Gävle till fyra av de anställda.
– Idag känner jag att jag format Cityfrisörerna i Valbo till det företag jag vill ha, säger Yvonne. Omsättningen här är idag det som mina båda salonger tidigare omsatte tillsammans. Vi kan hålla högre kvalitet, ge bättre service och ha mer kontroll. Hos oss ska kunden hitta allt inom hårvård, inte bara klippning utan även behandlingar och specialistkunskap.
– Vi har också provat på att erbjuda våra kunder olika typer av kroppsvård och behandlingar, men inte fått det genomslag vi hade trott på. Men man lär så länge man lever.
Med 16 anställda är Cityfrisörerna en av Sveriges största frisersalonger, bara kedjor som Tony & Guy och Björn Axén är större. 2006 nominerades också Cityfrisörerna som ett av de 50 mest framgångsrika företagen i Gästrikland.
– Drivkraften är att hela tiden utveckla verksamheten i företaget, säger Yvonne Persson. Det finns hela tiden saker att förbättra. En tanke är att i framtiden öppna en produktshop för hårvårdsprodukter i Gävle. En annan tanke är att öppna en ren herrsalong med allt för killar, rakning, klippning och produkter.
– Det skulle vara lite som en gammeldags barbershop – det skulle ju vara riktigt roligt.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin, foto: Niklas Malmqvist

Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av Cityfrisörerna.

© SvenskPress.se