Årsmötet den 8 december hade samlat närmare 30 medlemmar. Björn Sköld avtackades efter sex år som ordförande och han ersätts av Lotta Söderström, personaldirektör på Korsnäs. Tre nya styrelsemedlemmar invaldes: Birgitta Johansson, Stora Enso, Maria Bremefors, företagare från Ljusdal, och Elin Sundgren, Baringo och fd UF-elev. I styrelsen finns ytterligare en fd UF-elev och numera företagare, Richard Häll, Precisallt Media.
Under det här verksamhetsåret deltar 911 elever som driver 277 företag, nytt rekord! I och med det har man också högsta andelen elever med UF-företag i Sverige.
Man har under Björn Skölds ledning förbättrat sin ekonomi och man kan ståta med över 1,5 miljoner i eget kapital, inte dåligt med en intäkt på lite drygt 3 miljoner. Tack vare att personalen med Helene Åkerlind i spetsen lägger ner mycket arbete och entusiasm klarar man både av att utveckla verksamheten samtidigt som man arbetat hårt för att öka sponsorintäkterna.
– Framgångarna hänger också samman med att vi har en professionell styrelse, sa Helene Åkerlind.
Helene tror att det finns mycket mer att göra. Därför tycker hon att man kan höja målsättningen till att 50 procent av eleverna skall delta och att alla företagare i Gävleborg skall känna till och helst också stödja verksamheten på något sätt. Ett annat mål är att alla gymnasieskolor skall delta. UF Gävleborg har därför öppnat ett kontor i Hälsingland. Bäst verkar det fungera i Sandviken med många deltagande elever. Det är också många där som ställer upp som rådgivare till UF-företagen.
UF Gävleborg behöver utbilda fler lärare till handledare för UF-företag för att möta det ökande intresset.
Ordförande på årsmötet var Mona Lundberg, vice ordförande i Sandvikens kommuns Tillväxtnämnd.
Åsa Lindestam, riksdagsman (s) från Söderhamn, är också ledamot i styrelsen. Åsa har arbetat som rektor i Söderhamn i flera år. Samma sak är det med i riksdagen där hon tar emot många gymnasieelever som kommer på besök. De flesta kommer från Sandviken och Gävle, men alltför få från Söderhamn. Åsa hoppas att intresset för UF skall bli större i hemstaden, eftersom det behövs många nya företag i Gävleborg. Åsa tycker UF-mässorna är spännande med många nya idéer som visas upp.
– Det krävs entusiaster och pengar, avslutar Åsa Lindestam som passar på att besöka de UF-företag som ställer ut sina produkter i samband med årsmötet.
UF Gävleborgs nyvalda ordförande Lotta Söderström, personaldirektör på Korsnäs, har varit med i styrelsen sedan i våras.
– Det är fantastiskt roligt att jobba med Ung Företagsamhet, som behövs för att få igång Gävleborg, säger Lotta Söderström.
Korsnäs är sponsor till Ung Företagsamhet sedan flera år och Lotta ser det som ett privilegium att få delta i arbetet. Innan hon började arbeta i styrelsen hade hon ingen aning om vilken omfattande verksamhet det handlar om.
Lotta Söderström tycker det är bra att det inte bara handlar om att utveckla prylar utan det är också många UF-företagare som satsar på olika typer av tjänster. Särskilt viktigt när vi alltmer utvecklas till ett tjänstesamhälle. Det är också bra att det är väldigt många tjejer som deltar.
– Nu när vi uppnått målet 25 procent deltagande så måste vi hitta nya mål för att försvara vår position som Sveriges bästa UF-region, säger Lotta Söderström.
Det finns alltid förbättringspotential och Lotta tycker att UF-företagarna skulle behöva arbeta lite mer på sina affärsplaner.
– Det gäller att kunna identifiera sin målgrupp och sedan lägga upp en smart plan hur man bearbetar den, säger Lotta.
Det är bara att gratulera UF Gävleborg till positionen som Sverigebäst! Medarbetarnas och styrelsens entusiasm borgar nog för att de befäster sin position.
Efter årsmötet kom landshövding Barbro Holmberg för att avtacka Björn Sköld, mycket uppskattat!