Därför jobbar trädgårdsmästaren Lars Krantz - Wij trädgårdars grundare och idéspruta – med att utveckla och förverkliga nya idéer.
Och Wij Trädgårdars nya vd, Katarina Ceder Bång, planerar för en utbyggd restaurang med ny kock, bland mycket annat.

Räkna med många nyheter när du besöker Wij Trädgårdar i sommar, nyheter som ger njutning för ögon, näsa och mun.
Men i år kan ett besök också bli extra lärorikt. Den stora satsningen blir en nyanlagd landskapspark med odlingar som ger både energi och livsmedel.
- Vi ser det som vårt uppdrag att besvara frågor som ställs i världen, säger Lars Krantz om parkens miljösatsning.

Lars Krantz har stigit av som vd för Wij Trädgårdar och kan nu gå in i sin roll som konstnärlig ledare och – naturligtvis – trädgårdsmästare. Och han är ansvarig för den övergripande utvecklingen.
Skogens trädgård, rosträdgården, studenternas trädgård och örtträdgården växer och utvecklas, men när våren är här förvandlas den tio hektar stora åkermarken mot Laån till en landskapspark med de olika sädesslagen och med energigrödor. Wij Trädgårdar kommer att odla sitt eget energibehov, som utvinns när grödorna eldas i en egen panna.
Besökare kan lämna Wij Trädgårdar med kunskaper och tankar om den globala och lokala miljön, men också om den egna fysiska och psykiska hälsan.
Vi vill stimulera till en livsstil som tar hänsyn till både hälsa och miljö. Trädgårdsmästare, lantbrukare, energiingenjörer och konsumenter tar varandra i handen för att skapa ett landskapskonstverk, säger Lars Krantz om planeringen av landskapsparken.
Han har planer på en ”livets verkstad” med växthus och med utställningar av energiprodukter. Plus att han har tankar om solpaneler och vattenturbiner.
Det rinner en massa energi mellan våra fingrar varje dag, säger han om Wijdammen.
Han berättar att planeringen sker i samarbete med högskolan och med Gävle Energi. Och en projektgrupp med agronomer, representanter för högskolan samt konstnärer ingår i Wij Trädgårdars planering.
Det finns massvis med kunskap där.
Glaskonstnären Kjell Engmans mycket uppmärksammade och omtyckta utställning sommaren 2007 följs i år upp av en grupp konstnärer från Halland. Wij Trädgårdar kommer att fortsätta samarbetet med länsmuseet, vart annat år. De år som museet medverkar kommer utställningarna i valsverket att bli nationella och kanske internationella, och vart annat år regionala och lokala.
Hallandsgruppen Not Quiet bygger sin konst i metall, textil, ljud, ljus och rörelse. Det kan bli mycket spännande i Wijs valsverksmiljö.
Ett enda stort äventyr tycker Lars Krantz, som vill attrahera en yngre publik.
Häftigt! ska dom säga när dom kommer ut.




En ny Katarina styr och ställer på Wij. Den nya järnladyn heter Katarina Ceder Bång och blev i oktober vd för Wij Trädgårdar.
Nu går Wij Trädgårdar från att vara ett nytt projekt till ett solidt och tryggt företag och bra arbetsplats, säger hon och tror att hennes företrädare från tidigt 1700-tal - Catharina Bröms - ser med gillande på Wijs utveckling.

Katarina Ceder Bångär entusiastisk inför möjligheterna att den kända kocken Carola Magnusson, som driver flera restauranger i Stockholm och som lagade Karl-Jan Granqvists 60-årsmiddag, tar över Wij Trädgårdars kök.
Vi har träffats och diskuterar det, berättar hon.
Carola Magnusson står för ekologiskt odlade råvaror, som inte har utsatts för handelsgödsel eller bekämpningsmedel och som därmed passar in i Wij Trädgårdars inriktning och mål.
Vi vill vara med i debatten om att äta hälsosamt. Det vi odlar vill vi både kunna visa och servera, säger Katarina Ceder Bång.
Hon vill bjuda på guidade visningar där besökarna får möta både en trädgårdsmästare och en kock. Och hon planerar för kurser och workshops inom både mat och trädgård.
Hennes närmaste planer handlar om en utbyggnad av restaurangen med cirka 80 platser. Hon hoppas på klartecken att börja bygga för att under sommaren kunna ta emot cirka 170 matgäster inne, plus 100-talet gäster i trädgården.
Wij Trädgårdar kommer att se över och förbättra skyltningen, för att gästerna ska hitta bättre i anläggningen. Och entrén ska förändras och förbättras.
Katarina Ceder Bång märker att intresset för trädgård ökar.
Det tror jag har att göra med att människor som har lagt ner mycket arbete och pengar på insidan av huset inser att, det första deras gäster möter är trädgården. Det är trädgården som ger det viktiga första intrycket.
Därför tror hon att Wij Trädgårdar, som norrländsk inspirationsträdgård, kommer att locka minst 50000 besökare i sommar.
Nu ska vi visa upp oss som Sveriges vackraste park och som en värdig vinnare av Stora turismpriset. Det är vår uppgift, slår Katarina Ceder Bång fast.

Text: Erik Andersson

Bildtexter:

Katarina Ceder Bång och Lars Krantz jobbar med att Wij Trädgårdar ska leva upp till fjolårets utnämningar; Sveriges vackraste park och vinnare av Stora turismpriset.

Lars Krantz planerar för årets stora nyhet i Wij Trädgårdar, den stora ladskapsparken, och mycket annat som blir både vackert, gott och lärorikt.

Katarina Ceder Bång är ny vd på Wij Trädgårdar. Under tidigt 1700-tal styrde och ställde Catharina Bröms på Wij, som ägare till Wij säteri och bruk. Katarina Ceder Bång tror att Catharina Bröms njuter av Wij Trädgårdars utveckling.