På förmiddagen möter vi ytterligare representanter från Bodens kommun och det lokala näringslivet på cowboyanläggningen Western Farm. Vädret var inte nådigt i form av ett regn men ett välkomnande med fria paraplyer, skottlossning och ett sprängt dass! höll hela ligan på fortsatt gott humör. Kommunalrådet Olle Lindström (m) och vice kommunalråd Bosse Strömbäck (v) berättade om det blocköverskridande majoritetssamarbetet, från vänster till höger, som verkade fungera alldeles utmärkt. Det borde kunna fungera som ett föredöme för många fler kommuner runt om i Sverige som kanske "grävt ned sig" i kontraproduktiv och föråldrad blockpolitik?

Därefter var det åter dags att besöka företag och denna gång delades deltagarna in i så små grupper som två till tre personer och kördes till företagen av de lokala företagarna själva. De personliga mötena verkade ha varit mycket lyckosamma då de flesta rapporterade om den entusiasm och framtidstro de mött överallt.

Återsamling för lunchen var det på Rödbergsfortet vid regementet I 19. Utsikten över Boden var magifik från bergets topp och lunchen serverades med militärisk precision på anrik servis. Tyvärr medgavs ingen tid till någon större rundvandring men inredningen ser ut att varit intakt de senaste 60 åren och det fanns massor av militärhistorisk nostalgi att se.

Efter fortet fick vi träffa regementschef Jan Mörtberg som beskrev de militäriska förutsättningarna i Norrbotten. Vi förevisades konceptet "Garnison Nord" och de kommersiella möjligheter detta strategiska område har. Med militär infrastruktur- och kultur ända sedan 1500-talet erbjuds Europas kanske främsta övningsområde för militära övningar. Hösten 2007 kommer ett tiotal länder att delta i den stora övningen "Nordic Resolution 2007". Fullskaleövningar i alla försvarsgrenar - vår nästa stora upplevelseindustri - varför inte?

På återesan till Luleå flygplats avtackades de som arrangerat resan av SPN* och ordförande Liselott Hagberg (som f.ö är tredje vice talman i riksdagen). I bussen fortsatte oförtrutet diskussionerna om de positiva upplevelserna och företagsbesöken i Norrbotten. Visst hade det varit långa och innehållsrika dagar men alla deltagare tycktes överens om att resan varit både positiv och mycket givande. Liselott Hagberg kunde ge ett glädjande förhandsbesked på den enkät som gjorts att utfallet var med beröm godkänt.
Några personliga intryck från en del av deltagarna om resan i Norrbotten:

- När jag var här på 90-talet var det dystert. Nu är det glöd och stor framtidstro. Det finns likheter med Bergslagen som jag kommer från men här har man tagit tag i saker och ting själva. Det behövs dock förbättrad infrastruktur.
Kent Persson (v)

- Jag är överraskad och inspirerad. Detta spräckte alla fördomar och förutfattade meningar om Norrbotten. Vitalt och levande, vilka starka människor.
Helena Rivière (m)

- Vilken fantastisk nybyggaranda. Imponerande med alla byggkranar.
Stefan Hörberg, HP Tronic

- Vilken drag och framåtanda. Kul att se de privata satsningarna på t ex campingen och skidbacken i Boden.
Åke Sandström (c)

- Entreprenörerna visar att hela Sverige kan leva!
Margareta B Kjellin (m)

– Den dådkraft som byggde Kraftverket i Porjus ser man nu massor av. Det är stor skillnad nu mot när jag var här senast för sju år sedan. Pionjärandan har åter blommat ut.
Gustav Blix (m)

- Jag är mycket positivt överraskad. Av framtidstron och tron de har på sig själva!
Mildred Thulin (c)

- Utvecklingen är mer positiv än förväntat. Skall bli mycket intressant att följa. Min egen valkrets i Gävleborg har mycket att lära av det entreprenörsskap som finns här.
Tomas Tobé (m)

- Jag är imponerad av tillväxtkraften och framtidstron. Det finns stora möjligheter med rätt attityd till entreprenörsskapet. Det gäller att ta tillvara på kraften.
Signhild Arnegård Hansen, Ordförande i Svenskt Näringsliv

- Det här var väldigt positivt. Jag trodde jag skulle få se glesbygd och små samhällen. I stället möttes jag av utveckling och framtidstro med både industri- och tjänsteföretag på frammarsch.
Ameer Sachet (s)

- En del av Sverige som var helt okänt för mig tidigare. Jag är verkligen imponerad av att på nära håll se all jävlaranamma och glöd hos entreprenörerna.
Marie Weibull Kornias (m)

Förhoppningsvis tar allt fler riksdagsledamöter möjligheten att genom SPN´s försorg möta entreprenörskap och företagare i Sverige och även utomlands.

Vid kamera och tangentbord

Joe Formgren
SvenskPress.se

Se hela bildgalleriet för dag 3 här:
http://www.svenskpress.se/spn3

PS. Denna reseskildring är inte helt färdigställd och deltagare från både riksdag och näringsliv är välkomna med kommentarer på egen plats i SvenskPress.se eller i mail till undertecknad.
2007-06-28

Läs om de tidigare dagarna på:
SPN i Norrbotten 27/6
SPN i Norrbotten 26/6

Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av SPN.

© SvenskPress.se