Förmiddagen ägnades sedan åt besök på flera olika företag där delegationen delades upp i mindre grupper för att sedan kunna berätta om de olika erfarenheterna för varandra. Jag ingick i den grupp som fick besöka BORÖ-pannan. Ett företag som tillverkar tankar och solfångare till värmeanläggningar.
Ekonomischefen Erik Svensson berättade om framgångsfaktorer som långvarig inarbetning, produktutveckling och patentregistreringar. Med ett tidigare yrkesliv på både bank och Länsstyrelse kunde han på ett kraftfullt sätt redogöra för de krångligheter i regelverk och myndighetsutövning som i många fall är mycket svårbemästrade och kostsamma för företagen. Ett exempel var de statistikinsamlingar de måste redovisa till alla myndigheter. Nu valde de bort alla, utom de som de hotades med vite på, annars skulle de behöva ha en som arbetade heltid bara med dessa uppgifter.
Bengt-Anders Johansson (m) undrade om Leif stod till förfogande och kunde hålla kurser för alla riksdagens ledamöter.
Erik berättade också att deras råvarupriser (metall) fördubblats på bara ett år!

Efter företagsbesöken reser vi till Kukkolaforsens Turist & Konferens där entreprenören Svante Spolander under ett intressant lunchföredrag gav oss sin bild av entreprenörskapets olika sidor. Ett fascinerande exempel på svenskt regelverk Svante nämnde är att när de tar grupper med sig uppströms i Torneälven respekive nedströms får de redovisa 6% moms i den ena och 25% moms på intäkten i den andra riktningen då det ena räknas som kultur- och det andra som fritidsaktivitet!

Efter detta var det åter dags att sätta oss i bussen för att resa vidare mot Haparanda och Torneo. Till gruppen ansluter sig nu även Sven-Erik Bucht, kommunalråd (s) samt kommunchefen Christina Lugnet och näringslivschefen Stig Kerttu som berättade om tillväxten i regionen.

"IKEA-effekten" har som de flesta känner till haft en otrolig effekt på både Haparanda och den finska grannstaden Tornio. Faktum är att tillväxten är så stor att de bägge stadskärnorna i praktiken växt ihop och i den gamla tullstationen är det numera en O’Learys-restaurang!
I Tornio blev det ett uppskattat och i viss mån läskande studiebesök på det anrika bryggeriet Lapin Kulta som grundades år 1873. Det "Lapplands guld" fick sitt namn från uppköpet av ett gruvbolag med det namnet och i bolagsordningen står det, förutom att brygga öl, kvar att man även kan bryta guld!
På eftermiddagen delas vi återigen in i grupper för att göra studiebesök på flera spännande och framgångsrika företag som D-Link, Polarica och Woodart m.fl.
Vår grupp besökte företaget Pipelife. Det är ett finskt företag som tillverkar plaströr. Det är etablerat i Haparanda sedan 1999 och finns idag i 25 länder.
Företagsledningen skojade glatt om den "skitbra" affärsidén då en stor del av deras produkter är avloppsrör. Produktionen omfattade dock även det mesta som går in och ut i hus som vatten- och dräneringsrör till vägtrummor. I dimensioner upp till två meter i diameter och en längd på 500 meter producerades 50 ton rör per dag till en längd på uppskattningsvis 100 mil. Marknaden är för närvarande god även om det var en viss oro för det minskade transportstödet då kostnadsbilden, inte minst för transporter, är betydligt högre i Sverige än i Finland.

Den innehållsrika arbetsdagen avslutades med incheckning på Haparanda Stadshotell där kvällen avslutades med en god middag med underhållning och massor av reflektioner efter dagens intressanta besök och möten. Minnesvärda kommentarer från företagare som besöktes var t ex:
- Jodå, det går ganska bra. Det räcker till löner men det som blir över går ju till skatt!
- Förut var det ingen som sökte arbete, men nu har det kommit 6-7 st på ganska kort tid (angående den bortre parentesen i A-Kassan).
- Har de varit arbetslösa mer än två år är det försent. Då har de blivit förstörda av systemet!
- Glinen under 30 år har högsta sjukfrånvaron, mer än fem procent. De över 45 år har under 3 procent, inkluderat de långtidssjukskrivna.
- Det verkar enklare och rakare i Finland!


Läs om tredje dagen: SPN i Norrbotten 28/6

Vid kamera och tangentbord

Joe Formgren
SvenskPress.se

Se hela bildgalleriet för dag 2 här:
http://www.svenskpress.se/spn2


PS. Denna reseskildring är inte helt färdigställd och deltagare från både riksdag och näringsliv är välkomna med kommentarer på egen plats i SvenskPress.se eller i mail till undertecknad.
2007-06-28

Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av SPN.

© SvenskPress.se