Anders Hansson, som är Gävlebo sedan ett antal år, ser fram emot att få visa upp ett par av sina åtta Ockelboskotrar på marknaden. Men om besökare tror att det är marknadsvaror, då tror de fel.
- Blev jag bjuden femtiotusen skulle jag inte sälja någon av dem. De är mina pensionsförsäkringar, säger han med ett skratt och berättar att de är i nyskick efter många timmars trevligt arbete hemma i källaren.
Men någon prislapp vill han inte sätta på någon av sina skotrar.
Ockelboskotern har blivit kult, inte minst sedan en av de klassiska maskinerna hade en av huvudrollerna i tv-serien Pistvakt. I Borlänge finns en särskild klubb för gamla Ockelboskotrar - med egen hemsida - och därifrån kommer flera maskiner till marknaden.
- Det kommer skotrar från Ockelbo, Mockfjärd, Borlänge, Söderhamn och Gävle, säger Anders Hansson.
Skoterentusiaster kan räkna med att få se skönheter. Anders berättar att samlare runt om i landet har kontakt och byter reservdelar. Och alla delar återställs till nyskick.
- Allt blästras och målas. Och vi byter varenda skruv.
Anders Hansson har haft kontakt med Ockelbos gamla tävlingsförare, bland dem Arne Lindström och bröderna Bengt och Tommy Pålsson, för att hitta tävlingsskotrar från 70-talet att köpa och rusta upp. Och med mycket glädje i rösten berättar Anders att han med samma kontakter har fått veta vem som körde en av hans tävlingsmaskiner.
- Två av mina tävlingsskotrar är helt färdiga.
För Anders Hansson och hans kompisar i Borlänge och på andra platser i landet är uppvisningen på vintermarknaden inte någon enstaka händelse.
- Vi är inbjudna till Sälen den elfte och tofte april för att visa upp våra skotrar. De vill titta och lyssna på motorljuden där också.


Text Erik Andersson

Bildtext:

Marknadsarrangören Christer ”Vezo” Johansson och en av många samlare av Ockelboskotrar, Anders Hansson, ser fram emot utställningen och uppvisningen på Ockelbo marknad. Räkna med en vacker utställning som det kommer att mullra om.