Från och med 1 januari, 2010 ska de flesta som tar betalt med kontanter eller kort ha en kassaapparat med en certifierad kontrollenhet. Ett godkänt kassaregister med en certifierad kontrollenhet kommer att göra det betydligt svårare att fuska med kassan. Lagen omfattar cirka 200 000 företagare inom kontanthandeln.
– Våra kontroller visar att vissa företag manipulerar sina kassaapparater för att komma undan skatt, säger Lars Lundh, projektledare på Skatteverket.
– Den som inte betalar sin skatt skaffar sig en otillbörlig konkurrensfördel som vi vill förhindra. Syftet med Kassaregisterlagen är just att försvåra den här typen av fusk. De företagare som vill göra rätt för sig vittnar om att det kan vara svårt att överleva som företagare på grund av konkurrensen från dem som fuskar. Skatteverket kommer också att genomföra en omfattande insats för att kontrollera att lagen efterlevs.
– Det är viktigt att vi skapar förutsättningar för den som vill göra rätt för sig att kunna verka under likvärdiga konkurrensvillkor, säger Conny Svensson.
Sharp Kassacenter/Kontorsutrustning på Södra Kansligatan står väl rustade för att möta efterfrågan. Ägarna Göran Mårtensson och Ronny Karlsson märker tydligt av en ökad efterfrågan Kontorsutrustning marknadsför kassasystem från både Sharp och Datorama, som tillsammans har mer än 50 % av den svenska marknaden. Deras utrustningar är klara att certifieras. Datoramas kassasystem är PC-baserade vilket gör det enklare att anpassa dem till olika kunders verksamhet. Man kan också få mer rapporter och data från deras system.
– Vi kan täcka alla behov, från enklare system för cirka 10.000 kronor och uppåt, säger Göran Mårtensson.
Den som inte har kassaregister av godkänd och certifierad typ bötfälls med 10.000 vid första kontrollen 2010. Om företaget inte skaffat in ny utrustning blir det nya böter med det dubbla bötesbeloppet vid nästa besök!
Lagen gäller företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning för minst 4 basbelopp, för närvarande knappt 200.000 kronor. Till kontant betalning räknas även betalning med kontokort. Observera att lagen även gäller för tjänsteföretag, privata tandläkare, fotvårdsterapeuter, massörer m.fl.
Vilka omfattas inte av lagen?
Följande verksamheter omfattas inte av lagens krav på att ha ett certifierat kassaregister:
● verksamheter med obetydlig omfattning
● de som är befriade från skattskyldighet för inkomster från försäljning av varor eller tjänster
● taxi
● distans- och hemförsäljning
● försäljning av varor eller tjänster mot betalning i automat eller automatiserad försäljning
● automatspel enligt lotterilagen
● torg- och marknadshandel
En del företagare irriteras av att de måste byta ut sina kassaregister, vilket kan bli omfattande om man har många kassaapparater, men fördelarna överväger klart om man ser det på lite längre sikt:
● just konkurrens genom minskad svarthandel
● kvitto levereras vid varje transaktion
● kunderna kan förbättra säkerheten genom att alltid kräva kvitto
Systemet med den svarta boxen är Sverige först med, men om skall svarthandeln kunna minska ännu mer borde krav också kunna ställas på att kunden skall kunna visa upp kvitto vid kontroll, vilket är fallet i många andra länder. Enligt den nya lagen krävs endast att företaget alltid skall erbjuda sina kunder kvitto. Systemet gör sedan att det inte går att radera det som slagits in. Idag finns det tyvärr en flora av kassaapparater som kan manipuleras.
– Det är bra att de här apparaterna försvinner för det innebär att vi som är seriösa också slipper illojala konkurrenter som säljer de här apparaterna, säger Ronny Karlsson.
Det har också dykt upp oseriösa företag som påstår att de kan leverera godkända kassasystem, trots att de inte kan det.
– Jag rekommenderar alla att inte köpa nytt kassasystem av telefonförsäljare, se till att ni verkligen får ett godkänt system, rekommenderar Göran Mårtensson.
Kontorsutrustning levererar också kaffeautomater inkl påfyllning samt tillbehör till kassasystemen.