Visuell rondering utförs med en eller flera kameror som reagerar om det sker ”oönskad aktivitet” inom det bevakade området, det vill säga att någon rör sig där. Det kan se ut så här: en ”intelligent” kamera monteras så att den ”ser” en industrifasad med fönster och dörrar eller något annat. Om något rör sig i bilden aktiverar kameran larmet, monitorn i övervakningscentralen aktiveras och jourhavande personal kollar vad som sker. Om det är ett djur eller någon som bedöms oförarglig sker bara övervakning tills det är lugnt igen. Men om det är någon obehörig som tycks vara på väg att göra åverkan larmas enligt den åtgärdsplan som upprättats. När vaktbolaget kallas ut kan de få information om hur allvarligt det är, hur många personer det handlar om, hur de eventuellt är beväpnade osv. Är det eld med i bilden kan räddningstjänsten larmas och även polisen när så är nödvändigt. De som rycker ut kan stå i kontakt med den som övervakar monitorn och på så sätt dirigeras så att man kan genskjuta flyende, sätta in styrkan på effektivaste sätt etc.
Det finns varianter där man kan zooma in bilden för att se bättre vad som händer och det går också att begränsa övervakningen till ett begränsat område i bilden.
Om larmet utlöses sparas de 30 sekunderna så att man får en uppfattning om händelseförloppet strax före larmtillfället.
Om det bevakade området är inhägnat behövs inget tillstånd, då räcker det med skylten ”Området är kameraövervakat”. Personalen skall också informeras så att de vet vad som gäller.
Ulf Jonasson och Kent Löfblom är ansvariga på avdelning Kommunikation & Säkerhet för arbetena med säkerhetssystemen inom Midroc Electro.
– Den visuella ronderingen tar inte vaktbolagens jobb utan vi ser det som att vi hjälper till att effektivisera bevakningen, säger Kent.
Systemet ger också väktarna större trygghet eftersom de i förväg vet vad som väntar i samband med larm. Man kan anpassa hur många som rycker ut, ta med sig rätt utrustning, få stöd av polis och räddningstjänst etc.
– Kameraövervakningen tar också bort onödiga utryckningar, till exempel om det är ett djur som rört sig inom området, vílket gör att man kan minska kostnaderna för dessa tjänster, tillägger Ulf.
Visuell rondering är utvecklat av Nyx Security och kan också användas som ”portvakt” på större industrier eller fraktföretag, övervakning vid ensamarbete mm.
Midroc Electro erbjuder också kunderna att hyra kameraövervakningen, sk funktionsavtal, vilket gör att företagen kan använda investeringspengarna till andra projekt.
Ulf och Kent är överens om att detta är en mycket kostnadseffektiv bevakningstjänst.
- Man kan skriva funktionsavtal med oss där vi levererar en funktion exempelvis till en bostadsrättsförening med ett passersystem med porttelefoni, tvättstuge/lokalbokning och postboxar. Då betalar man bara en fast månadskostnad så har man en fungerande anläggning och det är lätt att budgetera kostnaden, säger Kent Löfblom.
På Midroc Electro är både personal och företag certifierade av SBSC (Svensk Brand & Säkerhetscertifiering).