- Det här blir värdefullt när vi är döda, säger Lennart Backhouse med ett lite ironiskt skratt, men konstaterar att…
- En kulturgärning, det är det.
Efter närmare 20 års filmande kan den som vill sätta en video eller en DVD - Olle Hagner och Lennart Backhouse har hängt med i utvecklingen - för att se en stor samling värdefull Ockelbohistoria.
I filmen om Ockelbo IF:s 90-årsjubileum 1994 skildras även teaterföreningen Tiljans första möte - kronprinsbesök med tävlingar på idrottsplan 1931 - möten med gamla OIF:are - gymnastik- och simmarminnen - gymnastikflickor i Ockelbo - olympiaminnen med Rolf Franksson och Karl Högqvist - gamla OIF:are i Stockholm - bågskyttarna - brottarna - orienterarna - Mo IK - skidklubben - tennis - basket - jubileumsfest på CH med uppvaktning och medaljutdelning - avslutning med gymnastikflickorna, allt på en film.
De har också gjort filmerna om Erik “Ockelbo-Lundgren” - flottningen på Testeboån - kryckeståt - filmen om Gustaf E Pettersson som byggde Ockelbo, bland annat Åmots kyrka och Villa Villekulla - en Kuxadag - filmen om Willy Frank - Ocklagård - Pålsgården.
Filmerna ger bilden av Ockelbo som ett samhälle med stor företagsamhet och stort intresse för sport, en beskrivning som håller än i dag.
Erik Ockelbo-Lundgren var en stjärna på tävlingsbanorna i Sverige och internationellt, men i Ockelbo var han främst den som startade tillverkning av både plastbåtar och snöskotrar, plus ett 50-tal strömlinjeformade plastkarosser med vackra linjer lånade av Ferrari. Den timslånga filmen ger en bild av den mycket framgångsrike racerföraren och entreprenören Erik Lundgren.
Men vad Hagner och Backhouse minns bäst är de första filmerna, de från återvändardagarna 1989 och 1990. De gjorde en film från varje skola i Ockelbo och de intervjuade samtliga återvändare från landets alla hörn, som presenterade sig och berättade vad de hade gjort efter skolan.
- Vi bjöd in 2700 personer som hade gått i skolorna, och när allt var klart skickade vi ut ungefär 1500 ljudband över hela landet, säger Lennart Backhouse och berättar att det var ett hårt och tidskrävande jobb.
- Men det är lätt att göra om videofilmerna till DVD, det gör jag i en handvändning, säger Olle Hagner och menar att den som vill köpa filmer fortfarande har chansen.
På frågan vad de själva är mest nöjda med svarar de filmen om byggmästaren Gustaf E Pettersson, som byggde det mesta i Ockelbo från 1905 till in på 1950-talet. Där berättas det att Gustaf E Pettersson tvingades betala halva uppbyggnaden av Åmots kyrka ur egen ficka. Han drabbades av världsdepressionen när kyrkan var halvfärdig, priserna på material steg våldsamt och han vände sig till beställaren med en begäran att får mer pengar för att bygga färdigt. Men han möttes av beskedet att “Är det skrivet så är det skrivet”.
Olle Hagner och Lennart Backhouse känner sig i dag nöjda med filmandet. Och de har inga idéer eller planer på att fortsätta.
- Om det inte dyker upp någonting särskilt, garderar sig Olle Hagner.


Text och foto: Erik Andersson

---------------------------------------------------


Olle Hagner, Åshammar.
Född 1926 i Eritrea där pappan var missionär. Kom till Sverige 1936.
Har arbetat som stationsbyggare åt Televerket på 1940-talet men utbildade sig till lärare.
Har varit chef för av-centralen i Sandviken och byggde upp Sandvikens lokaltelevision.
Flitig filmare.

Lennart Backhouse, Ockelbo.
Född 1929 “…tillverkad i New York av svensk mor och skotsk far.”
Mamman reste till Sverige för att föda, men på hösten kom börskraschen och i stället för återförening skildes paret.
Lennart har varit sjöman, sågverksarbetare, byggnadsarbetare, taxi- och långtradarchaufför och arbetade 28 år för Televerket med kortare perioder i Kuwait och Saudiarabien.
Idégivare till 20-talet dokumentära filmer.