Information – sanning eller konsekvens?
14/3, 2009 kl. 09:14Under tsunamin i Thailand fick svenska folket se en informatör i aktion som verkligen kunde sitt jobb, Lottie Knutsson på Fritidsresor! Hon fick dra hela lasset medan UD och regering satt och gömde sig någonstans medan Lottie informerade på ett rakt sätt. Visste hon inte svaret så sa hon det och så rakt att det kändes tvärsäkert att hon inte dolda några fakta. Utgår man från sanningen blir det lättare att hålla reda på vad man sagt och riskerar inte att lämna dubbla budskap. Hade hon svaret kunde hon dessutom förklara så att alla förstod. Lottie Knutsson, en av de stora hjältarna under tsunamikatastrofen!
SEB
När man har lön med både en fast och en rörlig bonusdel kan den som är skicklig tjäna stora pengar på bonusen. Det är ju inga konstigheter med det, om till exempel en säljare säljer dubbelt så mycket som genomsnittet så gör denne två mans jobb! Sådana säljare finns och de skall bli rikligt belönade, särskilt om det handlar om lönsamma affärer! VD måste svälja förtreten att tjäna mindre än sina stjärnsäljare, det är ju tack vare dem som företaget också kan tjäna pengar! Tyvärr klarar en del chefer inte av att säljarna får så höga inkomster. Man minskar då på bonusen och ”kompenserar” genom att höja den fasta delen, till glädje för alla medelmåttor som inte får ihop så mycket bonus. Men det blir inga rubriker av det, vem vill ömka en stjärnsäljare?
Hur det fungerar med fast och rörlig lön för ledningen på storbanker känner jag inte till, men förstår att den rörliga delen kan handla om svindlande summor för oss vanliga dödliga. Höjdarnas löner inklusive bonus sticker i ögonen så i bankkrisens spår ställer därför regeringen krav på bankerna att sänka bonus. SEB går regeringen till mötes men jag vet inte hur det läckte ut att den fasta delen skulle höjas med några miljoner för SEB:s VD. De ansvariga på SEB borde ha tagit lärdom av Lottie, gått ut och informerat! Om SEB hade skickat ut en pressrelease med rubriken ”SEB beslutar sänka lönen för de högsta cheferna” hade man sedan i lugn och ro kunna förklara hur det hänger ihop. Miljonrullningen på bonussidan minskar men för att någorlunda kompensera för det så höjer vi den fasta delen.
Något i den stilen.
Regeringen
Regeringen har inte heller varit särskilt duktig på att informera, till exempel att pensionärer inte skulle få sänkt skatt! Idag har man insett att det krävs finess när man informerar och därför får finansminister Borg dra lasset. Han är lika skicklig som Knutsson och får en allt mer statsmannaliknande image. Reinfeldt håller sig klädsamt i bakgrunden och skickas bara fram ibland när något behöver slätas över med cockerspaniel-blicken!
Kommunalråden i Gävle
Alla minns väl ”katastrofen” när tre kommunalråd i Gävle på kort tid tvingades lämna maktens korridorer? I mina ögon helt i onödan! Om Håkan Vestlund sagt som det var, att han besökt piratkrogen Piraya, så hade han suttit kvar när det uppdagades att VD för Kommunförbundet Gävleborg blåste styrelsen och lyckades förskingra en icke föraktlig summa för att finansiera sitt spelande.
Nummer två hade besökt en ”sexklubb” i Bryssel men påstod att han inte visste var han var för att det var så rökigt och dålig sikt. Dåvarande VD för X-trafik stod för notan och fick sedermera silkessnöret för andra liknande historier.
Kommunalråd nummer tre hade besökt förmodad porrklubb och sades ha betalat med ett ABF-kort.
Håkan Vestlund och de andra två hade kunnat sitta kvar om de bara hållit sig till sanningen! Vem har inte råkat hamna på ställen där man inte borde ha varit?
Höjda parkeringsavgifter
För några år sedan beslutade Tekniska Nämnden i Gävle att begära att Kommunfullmäktige (KF) skulle höja taket för parkeringsavgifterna i stan. Detta för att kunna höja avgiften på strategiska ställen där man vill ha stor genomströmning samtidigt sänka avgifterna på andra ställen där det var okej att stå länge. Tekniska Nämnden var bunden av att beslut måste fattas i KF om höjda parkeringsavgifter så därför bad man om ett beslut om ett ”tak” i stället. Tyvärr rubricerades skrivelsen till KF med ”Begäran om höjda parkeringsavgifter i Gävle Centrum” (eller något ditåt). Jag protesterade men förgäves, skrivelsen gick och sedan gick det som det gick. Gävletidningarna nappade på rubriken och snart var insändarstormen igång. En av dem som ropade högst var chef för fastighetsbolaget som då ägde Nians fastighet. Att Nians parkering kostade mer per timme än det begärda taket ”hörde inte dit”.
Om Tekniska Kontoret i stället satt rubriken ”Begäran om justering av principen för fastställande av parkeringsavgifter” så hade ingen reagerat!
Därför är rådet till dem som skall informera eller som blir uppringd av en journalist:
• håll dig till sanningen eller åtminstone så nära som det går
• lägg krut på formuleringarna (”justering av avgift” är mildare än ”höjning” etc.)
• tänk över konsekvenserna om budskapet missförstås
• om sanningen kan skada tredje part, förklara att du inte kan uttala dig förrän alla inblandade fått säga sitt
• be att få återkomma om du är det minsta osäker
• håll det löftet!
Det är mycket lättare att hålla reda på vad man sagt om man håller sig till sanningen! Det är också något försonande med att erkänna små misstag eftersom alla begår sådana, dagligen. Offentliga personer behöver inte vara superhjältar varje dag, inte ens politiker!
1 500:- exkl. moms
Antal tecken i artikeln: 6421
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.