Hur man minskar sjukskrivningarna
7/2, 2008 kl. 09:29Anders W Jonsson, rankad bland Sveriges 200 tyngsta politiker, var talare på onsdagens lunchmöte på Gävle Golfrestaurang. Ämnet: Vilka konkreta åtgärder har alliansregeringen genomfört för att minska sjukskrivningarna? Svenskt Näringsliv i samarbete med Svensk Handel, Sveriges Byggindustrier och Gävle Affärsnätverk var arrangörer.
Så inledde Anders W Jonsson sitt uppskattade föredrag. Han berättade att han blev tillfrågad om han var intresserad av att börja jobba på statsrådskontoret som en av 7 förhandlare. Telefonen ringde precis när Anders var på väg att gå ombord på fartyget vid senaste näringslivskryssningen.
– För mig som arbetat med politik sedan 14-årsåldern var det ett fantastiskt erbjudande, som att erbjuda en folkraceförare att köra Formel 1 i Monaco, sa Anders.
I dag finns han i maktens centrum regeringskansliet på Rosenbad. Totalt arbetar ca 4500 människor där, men bara 150 är politiker.
Regeringen som grupp fattar besluten gemensamt. Anders och hans kollegor förbereder ärendena så att det blir enighet mellan de fyra partierna. Om förhandlarna inte kan enas lyfts frågan till statssekreterarna och bara om de inte kan hitta en gemensam linje lyfts frågan till partiledarna. Men det är bara ett fåtal ärenden som gått den vägen.
Rosenbad är mycket strikt ur säkerhetssynpunkt, särskilt när det är statsbesök.
Regering och riksdag styr med hjälp av lagstiftning samt med budgeten. Men att stifta nya lagar är en omständlig process som kan ta upp mot två år genom alla remissinstanser. Just nu arbetar man med en ny lag som skall reglera anhöriginvandringen. Avsikten är att ställa krav på att den person som befinner sig i Sverige skall ha ett arbete och kan garantera uppehället.
Ett av våra stora samhällsproblem är utanförskapet, att 1,5 miljoner människor lever på bidrag. Regeringen vill därför enklare för företagen att anställa. Till det har man förändrat både bidrags- och skattesystemet så att det skall löna sig att arbeta. En nationalekonom (s) berättade för Anders att de åtgärder som genomförts är helt rätt ur nationalekonomisk synvinkel!
Regeringen har ännu inte hittat någon bra metod för att minska det ökande antalet sjukpensionärer, för närvarande till kommer ca 140 per dag, året om, varav 10 ungdomar under 25 år! Anders har dock goda förhoppningar att 2008 års budget skall ge effekt på det här området.
Man arbetar också på att kunna få fler förtids- och sjukpensionärer i arbete.
– Sverige har Europas friskaste befolkning med högst medelålder, lägst spädbarnsdödlighet, bäst cancerprognos mm och ändå har vi bland de högsta sjukskrivningstalen, sa Anders.
Det fuskas också alldeles för mycket med sjukersättningar. Regeringen tittar på olika möjligheter att komma tillrätta med problemet:
1) det är brottsligt att fuska
2) grov misskötsel kan ge en karens på 1-2 år
3) vård av sjukt barn skallkontrolleras genom att dagis och skolan skall rapportera barns närvaro
Hur länge kan man vara sjukskriven egentligen? Det kommer därför riktlinjer för hur länge man kan vara sjukskriven med olika sjukdomar, men det finns utrymme för individuella bedömningar beroende på arbetets art. Normalt tar det bara några dagar att komma i arbete efter en blindtarmsoperation, men det kan vara tillrådligt att en person som arbetar på dagis med stojande barn skall stanna hemma längre.
Rehabilitering kommer också att bli bättre. Inom tre månader skall Försäkringskassan göra en prövning för att se om det är möjligt att hitta andra arbetsuppgifter den sjukskrivne. En läkare som brutit armen har svårt att kunna sköta sitt ordinarie arbete, men skulle kunna jobba inom rådgivningen osv. Någon form av rehabiliteringsgaranti kommer också.
Det kommer också att krävas läkarintyg för personer från första dagen om de har upprepade korta sjukskrivningar vid speciella tillfällen, till exempel jour på helger.
Företagshälsovården kan också komma att få bättre resurser genom att de skall kunna göra en uppgörelse om att ta hand om primärvården för deras klienter.
Regeringen ger också arbetsgivare ”rabatt” på arbetsgivaravgiften eller andra stödformer om man anställer personer som varit långtidssjuka eller sjukpensionärer. Anders anser att det är bra för alla när förtidspensionärer kan ha inkomster på upp till ett basbelopp, utan att det påverkar pensionen, eftersom dels personen får möjlighet att arbeta och dels blir det skatteintäkter.
En av deltagarna efterlyste samma regler för bemanningsföretag som andra arbetsgivare när det gäller regler kring anställningarna.
Anders avslutade med att berätta att prognoserna pekar mot att statens kassakista kommer att vara ”rekordfull” 2010. Han var därför inte så bekymrad över opinionssiffrorna.
– En fjärdedel av väljarna har bestämt sig för vänstern och lika många för alliansen medan övriga inte bestämmer sig förrän samma vecka som valet.
Med de orden avslutade Anders sitt anförande för att snabbt bege sig till Stockholmståget 13.06 för att hinn i tid till ett viktigt möte klockan 15 i regeringskansliet.
Anders W Jonsson är klar och tydlig, vilket märktes på de positiva reaktionerna från deltagarna. Vi ser fram mot nästa onsdagsföredrag!
Text & foto: Torbjörn Edlund
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 6151
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.