Hur den finansiella oron påverkar Sverige
9/11, 2008 kl. 14:22Den senaste tidens oro på finansmarknaden påverkar också Sverige, frågan är hur den påverkar och hur mycket. De 35 företagsrepresentanter, som deltog i företagsmötet den 4 november, fick veta mer om det. Teknikföretagen, Svensk Handel, Gävle affärsnätverk, Sveriges Byggindustrier och Svenskt Näringsliv hade bjudit in till lunchmötet på Gävle Golfklubb.
– Det går upp och det går ner i ekonomin och det handlar mycket om psykologi, sa Göran Grahn.
Finanskrisen i all ära, Göran Grahn ser ett större hot i den påbörjade lågkonjunkturen, som riskerar att bli riktigt djup. Enligt den senaste konjunkturprognosen från september ökade oron bland inköpare och övriga som tillfrågas.
Produktiviteten ökar med ca två procent per år och för att behålla sysselsättningsgraden bör BNP också öka med minst 2 procent.
Krisen på bolånemarknaden i USA sprider sig över världen, först Europa och nu även BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Tillgångspriserna faller dramatiskt. Bankernas likviditet sinar, räntan stiger, investeringar fryser inne samt handeln mellan företag och länder minskar påtagligt. BNP-tillväxten minskar och därmed även sysselsättningen. Börsens värde har halverats sedan förra sommaren. Konsumenternas förtroende minskar liksom företagens förväntningar.
Eftersom bankerna ställer högre krav på säkerhet minskar tillgången på kapital. Det finns därför en viss risk för en ny ”fastighetsbubbla” i Sverige, Stefan Fölster varnade för det redan 2005! När räntan är lägre än inflationen blir det lönsammare att låna.
Men det finns hopp att finanskrisen får en lösning på sikt:
1. Akut: likviditeten säkras, riksbanken och Riksgälden agerar
2. Regelverk stramas åt, internationella överenskommelser, regeringen agerar
3. Stabiliteten återupprättas, räntorna sjunker och affärerna mellan företagen kommer igång igen
I Danmark och på Island har staten tagit över banker som hamnat i problem.
Investeringarna i Gävleborg har sjunkit men förväntas stiga första kvartalet 2009. Även sysselsättningen i länet ser ut att vara på väg uppåt! BNP-prognoserna visar också en tendens till ökning vintern 2009 efter ett dropp till cirka en procent i mitten av året.
Vändningen av lågkonjunkturen har fyra ansikten enligt Grahn:
1. Finanspolitiken blir kontracyklisk för att motverka lågkonjunkturen
2. Strukturreformer bidrar till förändring
3. Obalanser i världsekonomin rättas till
4. Inflationen avtar snabbare och räntan sänks
USA har för närvarande ett stort underskott i handelsbalansen med Kina. Till det kommer lånebubblan och eftersatta investeringar. Dollarn har varit nere i ca 6 kronor men Grahn tror att den sjunker igen under 2009.
Riksbanken har försökt bromsa lågkonjunkturen genom att sänka reporäntan men bankerna har inte sänkt utlåningsräntan i samma takt.
Sverige har enligt Göran Grahn en av Europas för närvarande starkaste ekonomier. 50 procent av vår BNP går på export. Orosmolnet är bilindustrin som sysselsätter ca 150 000 människor i Sverige. En produktmix med tunga och bränsletörstiga modeller är inte melodin just nu.
Sverige kommer trots bra förutsättningar att drabbas av lågkonjunkturen, vilken har varit på gång i cirka ett år, Göran Grahn tror att vi kommer att se en positiv utveckling av BNP tidigast hösten 2009. Många av de varsel vi får höra om idag har genomförts av säkerhetsskäl. Det dröjer upp till 6 månader innan det kan bli uppsägningar.
Sammanfattningsvis en intressant information om hur det ekonomiska spelet fungerar. Sedan får man hoppas att Göran Grahns profetia stämmer och att lågkonjunkturen kanske vänder redan om ett år.
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 4489
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.