Spårtaxi öppnar nya möjligheter att skapa fungerande och klimatsmart kollektivtrafik i både städer och tätorter i glesbygd samt att förlänga järnvägsresans räckvidd och tillgänglighet. Möjligheterna är stora att gå in i en ny era med en ny industri för hållbara städer. Sverige tar utmaningen och bygger strategiskt, inom ramen för regeringens initiativ SymbioCity, för kommande generationer en ny svensk industri –SkyCab– som skapar "grön" tillväxt, sysselsättning och export.
Banverket satsar 600.000 kronor på forskning, utveckling och demonstration (FUD) av svensk spårtaxi. Den totala budgeten för två år är beräknad till 4,4 miljoner kronor. Satsningen stöds av Hofors kommun, länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg och industrigruppen SkyCab. Många svenska kommuner och utländska intressenter följer engagerat utvecklingen av svensk spårtaxi.
Ett centrum för utveckling av spårtaxi i Hofors är en naturlig fortsättning på det avtal som Hofors kommun och SkyCab AB tecknat under 2008 och den samverkan som 2006 ledde till att en vagn på en bana inomhus kunde visas i Hofors och Gävle.
Avtalet presenteras idag torsdag den 8 januari på Transportforum i Linköping, SAS Radisson, session 15.

För ytterligare information välkommen att kontakta:
Banverket, Nils Edström, FUD-samordnare, tel. 08-7625625, Hofors kommun, näringslivschef Nils Lindqvist, tel. 0290-29461 eller SkyCab AB, Fil.dr, VD Åke Åredal, tel. 08-6610575, 070-7710575.
Mer information finns på: http://www.skycab.se