Skolverket godkände ansökan men Gävle kommun överklagade beslutet till Länsrätten som avslog överklagan. Men Gävle Kommun överklagade sedan detta beslut till Kammarrätten, som beviljade prövningstillstånd. Det innebär att det 60-tal elever, som sett fram mot en spännande skolstart den 20 augusti, nu måste försöka hitta andra alternativ. Det var Utbildnings- och Arbetsmarknadsnämnden i Gävle Kommun som fattade beslutet att överklaga Skolverkets tillstånd med motiveringen att Engelska Gymnasiet skulle innebära en överetablering. Man hänvisar också till att det skulle finnas likvärdiga alternativ, vilket eleverna inte tycks hålla med om.
Vi träffade Steven Hunter för att få höra hur de tacklar situationen, som kan uppfattas som ett misslyckande i en kommun där ledande företrädare säger sig ha ambitioner att förbättra företagsklimatet.
Steven Hunter beskriver vikten av att ha en bra samverkan mellan näringslivet och skolan. Det är en självklarhet för honom, som har arbetat inom näringslivet som ekonom, inköpare och företagsledare i USA och sedan som lärare och skolledare i Sverige sen 1992. Nu huserar han i Högskolans före detta lokaler i ”Byggforskningen” som byggts om för ca 15 miljoner. Man har också anställt ett antal högkvalificerade och engagerade lärare av de 140 som sökte.
– Det är klart att Gävle kommuns överklagande är negativt för företaget med
tanke på de kostnader man lagt ner, men det är nog värst för eleverna som är oerhört besvikna, säger Steven Hunter.
Av de ca 60 eleverna är ca 40 % från andra kommuner och de flesta av de övriga har gått ut nian på Engelska Skolan. Steven Hunter tycker det är konstigt att Gävle kommun motiverar sin överklagan med risken för överetablering när nästan hälften av eleverna skulle ha kommit utifrån.
Steven anser också att Gävle kommun inte beaktat det faktum att företag har lättare att locka kvalificerad personal även från andra länder om det finns tillgång till engelskspråkiga skolor.
Lokalerna på Sjötullsgatan är fräscha och ändamålsenliga med en hel del kvaliteter som inte finns inom den kommunala skolan. Bland annat har man flera grupprum i olika storlekar, från rum för 4 upp till 64 elever. De mindre rummen används för specialundervisning medan det största används för att kunna ge gemensam information till större grupper av elever. Steven visar runt och berättar engagerat om skolans omsorg om alla elever.
Skolan har ett starkt elevvårdsteam och alla lärare har extra stödundervisningslektioner varje vecka för att hjälpa elever som behöver förbättra sina ämneskunskaper.
– Många tror att våra elever får bra resultat bara för att vi attraherar studiemotiverade elever och engagerade föräldrar, men det är bara en del av sanningen. Skolans fokus på bra lektionsplanering, elevuppföljning, hög kvalitet och stödundervisning har också en stor betydelse, tillägger Steven Hunter.
På Internationella Engelska Skolan AB är man också förvånad över att flera borgerliga politiker gjort gemensam sak med socialdemokraterna i Gävle och motarbetat skolans ansökan. Frågan är om det är helt kört för det här läsåret?
– Om de ändrar beslutet snabbt finns det en liten chans att kunna starta
gymnasieutbildningen i höst, men chansen minskar för varje dag, säger Steven Hunter.
Under tiden ansvarar han för 120 elever i årskurs 9 som flyttat över från lokalerna på Södra Kungsgatan.
Man kan bara hoppas för ungdomarnas skull att Engelska Gymnasiet åtminstone kan komma igång till nästa år och då väntar jättefina lokaler, ordning och reda, och många spännande program!