Tävlingen arrangeras i ett unikt samarbete mellan Arbetarbladet, Svenskt Näringsliv, LO, TCO, Swedbank och Brynäs IF. Projektet har blivit uppmärksammat runt om i landet vilket gör att Kurt Lagerholm åker runt och informerar. Kurt tycker att det blivit mycket lyckat och det fungerar väldigt bra mellan organisatörerna.
Utmaningen för eleverna var att göra en nyhetsrapportering från framtiden. Hur lever vi om 10 år? Nytt för detta år var att man även kunde tävla i mindre projektgrupper. En projektgrupp ska bestå av minst 5 stycken elever och en ansvarig lärare. De bidrag som plockats ut för slutbedömningen ställdes ut i entréhallen på Läkerol Arena. Totalt var över 500 ungdomar inbjudna för att stötta sina kompisar. De utställda bidragen handlade om både tidningar och nyhetssändningar och idérikedomen var beundransvärd! Älvboda Friskola visade en interaktiv nyhetssändning från år 2010 där man kunde göra egna kommentarer! Borgarskolan Spe 1A hade fått hjälp av TV4 att producera framtidens nyhetsprogram. Bland annat intervjuas en av GIF-juniorerna som framtidens fotbollsstjärna.
John Bauer Media projicerade nyheterna på husfasaderna. Framtidens moderna väggtidningar visades på eleganta fotomontage.
Några hade byggt fina modeller, andra hade gjort tidningar eller gjort videoinspelningar för att visa upp sina idéer om hur det kan se ut om 10 år! Det där med interaktiv nyhetssändning skulle kunna vara något för alla debattglada, inga namn…
– Det har varit ett roligt jobb och eleverna är duktiga på att samarbeta så det gick bra från början, sa Anna Jakobsson lärare för Petréskolans 7A.
Landshövding Barbro Holmberg var med redan förra året och i år har hon också varit ordförande.
– Det har varit ett fantastiskt roligt arbete och det har kommit fram väldigt många bra idéer för ungdomarna är mer kreativa än oss som har rynkor, sa Barbro Holmberg i sitt tal.
Barbro Holmberg uppskattar att arrangörerna har samlat ihop en så stor prissumma.
– Den totala prissumman på 110.000 kronor visar att arrangörerna menar allvar, sa Barbro Holmberg.
John Bauer-gymnasiet visade också framfötterna. Rektor Göran Larsson tycker att det är bra att eleverna får arbeta med ett ”skarpt” projekt med ett tydligt mål. Cecilia Korp har varit projektledare för gruppen på John Bauer. Projektet redovisades på fina affischer med fotomontage.
En del av eleverna är samtidigt med i Ung Företagsamhet.
– Eleverna har lyckats bra med att driva båda projekten, sa Cecilia Korp som annars är lärare i fotografi och bild.
Alice Svensson från Hedesunda var också med. Hon är väl mer känd som Idol-Alice och det blev rusning till entréhallen där hon sjöng två låtar före matchen.
Sven Engvall, Brynäs marknadschef, tyckte det var en kul grej och uppskattade att det var över 500 ungdomar på plats.
Engelska skolans 6F har producerat filmer som de också säljer! Idérikedom, var det!
Jernvallsskolans 7AB tyckte det var roligare att vinna den här tävlingen än att SAIK vinner SM-guld. Men en av killarna reserverade sig… Men roligt har de haft och målet var klart! Efter förra årets andraplats var det bara seger som gällde. Pengarna spar de till skolresa i nian.
Sofiedalsskolans 8A tänker också spara pengarna till skolresa, liksom Borgarskolans Spe 1A.
– Roligast har varit att spåna fram alla idéer, tyckte eleverna på Spe 1A.
Det var också roligt för alla som fick se de fantastiska idéerna, men den kanske största idén är väl idén att starta tävlingen! Ett unikt projekt där idén kläckts i Gästrikland!