Gästrikland i världen är en tävling för elever som går på mellanstadiet. Det gäller att tänka till och svara på frågan; Hur ser ett hem ut om 10 år. Samtliga elever i Gästrikland och Norduppland bjöds in till tävlingen och över 60 klasser kom in med en anmälan och 44 klasser lämnade slutligen in sitt tävlingsbidrag.

En jury bestående av Bertil Andersson Bilmetro, Tina Elffors, Sandvik, Lotta Söderström Korsnäs, Johanna Hejdenberg Arbetarbladet, Anna-Karin Eklund Vårdförbundet, Viktor Rasjö Lo, Leif Eriksson SR Gävleborg och Joe Formgren Gestrike Media ägnade många timmar åt att utse en vinnande klass bland alla de fantastiska bidragen.
- En mycket svår uppgift, då samtliga bidrag var mycket välgjorda, berättade juryns ordförande Bertil Andersson.

1000 elever var förväntansfulla när Gävles kommunalråd Carina Blank tillsammans med entertainern Johan Wellton förrättade prisutdelningen. Johan fångade verkligen publikens uppmärksamhet då han på ett imponerande sätt jonglerade med inte mindre än 7 bollar.

Carina berättade att då juryn haft så svårt att utse en vinnare bland alla tävlingsbidrag beslutades att även dela ut två stycken hedersomnämnanden. Förutom ett fint diplom bestod detta pris även att en check på 5000 kr vardera till klasserna.
Motiveringarna till de båda hedersomnämnandena löd:

Jernvallsskolan klass 6 AB, Sandviken
Ett gediget jobb där vi får följa en framtidsfamilj. Klassen har lagt stor fokus på miljön, men alla aspekter finns med i bidraget, som tar sin spännande utgångspunkt i vardagslivet.

Sofiedalskolan klass 6 B, Valbo
En optimistisk vision. Här är klimatfrågan löst, även om vi inte i detalj får veta hur det gått till. Klassen har gjort ett modigt val av framställan och vi får också inblick i hur själva jobbprocessen gått till.

När applåderna för dessa både klasser tystnat tog Carina Blank till orda igen och förkunnade att nu var det dags att läsa juryns motivering för det vinnande bidraget fån Brynässkolan klass 6, Gävle:
Vinnarbidraget är både enkelt och konstnärligt i sin form. Klassen har vågat använda sig av bildspråk för att uttrycka något som annars kan vara väldigt komplext. Men även om presentationen är lekfull är budskapet väl sammanhållet, realistiskt och trovärdigt.

Ett litet, men glatt, gäng elever från den vinnande klassen skuttade tillsammans med sin lärare Rolf Starrin ut på isen för att ta emot diplomet och checken på 30000 kr av prisutdelaren Johan Wellton. Rolf berättade att de funderat och bollat idéer ett bra tag innan de kom fram till att det var tavlor de skulle satsa på. Efter 3 veckors hårt arbete blev resultatet 5 stycken glädjesprudlande och färgrika illustrationer med en härlig tro på framtiden. Tavlorna ska hänga i korridoren på skolan tillsammans med prischecken så att alla kan se att det var klass 6 som vann.

Grattis Valbo till vinsten och Grattis Gästrikland till att det finns så mycket framtidstro ute i våra skolor.