- Det var i oktober 2006 som vi började med inspirationskvällar inför julen, berättar Jessica Sjögren, butikschef vid Hansons blomsterhandel. Olika sällskap får komma hit för en spännande och lite annorlunda aktivitet under en kväll. Förutom grupper av anställda från större företag har vi också exempelvis möhippor, syjuntor och tjejgrupper som kommer hit. Vi brukar också ha öppna inspirationskvällar dit enskilda privatpersoner kan anmäla sig. Minsta antal för grupperna är fem stycken – som mest har vi varit trettiofem!

- Vi brukar börja med att först visa hur man gör för att skapa det aktuella blomsterarrangemanget, säger Monica Holmberg. Det kan vara dörrkransar, julgrupper, planteringar eller snittblommor – allt efter säsong och gruppernas önskemål. Sedan får man tillgång till allt material i butiken och vi hjälper till och instruerar under själva skapandeprocessen. Under kvällen bjuder vi på fika och om det är stora grupper brukar vi turas om att fika och att skapa. Varje arrangemang blir unikt och det är ju väldigt roligt att sen ta hem det som man själv har skapat. Och förutom själva blomsterarrangemanget har man fått nyttig kunskap om varför man komponerar på ett visst sätt, hur man ska vattna och övrig skötsel. Och inte minst har man haft en trevlig kväll!

Under en kväll i december var det Eniros personal som kom till Hansons blomsterhandel för en inspirationskväll som de bjöds på av sin arbetsgivare. På så sätt fick besökarna göra sin egen julklapp i form av en julgrupp, samtidigt som de också fick lite ny kunskap rörande hantverket och inte minst en trevlig kväll.

- Eftersom inspirationskvällarna och de blomsterarrangemang som skapas utgår från årets olika säsonger kan samma grupper komma i flera omgångar, berättar Jessica Sjögren. Man märker att grupper av anställda som spenderar arbetsdagarna på ett kontor har väldigt stort behov av att vara kreativa och skapa med sina händer på ett sätt som de inte får möjlighet till i sitt jobb. Vi brukar få otroligt positiva reaktioner och kommentarer. De flesta vill komma tillbaka till fler inspirationskvällar med andra teman.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin, foto: Per-Erik Jäderberg