Förväntningarna är höga inför julen både från stora och små. Allt ska vara perfekt och harmoniskt och idylliskt. Istället skapas en stress som blir värre och värre för varje år och allra värst drabbas kvinnorna som axlar det mesta av ansvaret inför den stundande högtiden. Pepparkakor och lussekatter ska bakas, lutfisken läggas i blöt och resten av julmaten handlas och lagas. Julklappar till hela släkten ska köpas och pusslet om var man firar jul och med vem ska gå ihop även i år. Huset ska städas och pyntas och missa för allt i världen inte julavslutningar här och julbord där. Faktum är att de stressrelaterade symptomen ökar dramatiskt i juletid. Känner du igen dig i trötthet och orkeslöshet, svårt att minnas saker och sömnsvårigheter, lättirriterad, muskel- och huvudvärk? I så fall är det dags att skära ner på alla krav och att ägna mer tid åt att vara ledig, slappa och njuta av advent, lucia och jul.

Alla de måsten och förväntningar som hör julen till borde få sig en överblick varje år. Vad är egentligen viktigt? Gör en lista på allt som du brukar göra, visst blir det en herrans massa saker? Inte konstigt att man känner sig stressad! Tänk nu efter vilka av dessa saker som verkligen bidrar till att skapa en trevlig och fin jul? Stryk allt på listan som inte räknas in i den kategorin och alltså inte är absolut nödvändigt. Dela sedan upp uppgifterna så att alla i familjen hjälper till med det som ska göras. Kanske kommer du fram till att lussekatterna vill du gärna baka, men pepparkakorna går bra att köpa – de är lika goda. Baka i så fall lussekatterna redan i början av december och frys in så har du den biten avklarad. Hela huset behöver inte vara skinande rent in i minsta vrå, en vanlig veckostädning och kanske julgardiner i köket skapar absolut samma stämning. Att pynta och göra fint känns viktigt, men gör det inte i sista minuten utan se det som en bonus att få njuta av tomtar och julgran någon extra vecka i förväg.

Så kommer turen till att fundera över julklapparna. I dagens konsumtionssamhälle ökar kraven från år till år. Vad köper man till barn, ungdomar och vuxna som redan har allt? Kanske kan en lösning vara att begränsa julklapparna till just barnen? För er vuxna kan någon form av julklappsbyte vara den bästa lösningen. Träffas vid ett tillfälle innan jul och låt var och få en lapp med ett namn på som är den ende man köper julklapp till för en given summa. Inom familjen kan en kommande gemensam upplevelse som en resa eller en konsert vara den perfekta julklappen för alla då man har något att se fram emot tillsammans under året som kommer.

Att julen ska vara en familje- och släktsammankomst kan vara den största stressen av alla. På samma sätt som måsten och julklappar får sig en översyn bör man också tänka efter vilka man egentligen vill fira julen tillsammans med. Har tidigare år inneburit ett maratonlopp mellan diverse släktingar kanske en helg tillsammans med den närmsta familjen känns betydligt lugnare och skönare. Trivs du inte med din familj och släktingar så fira istället med goda vänner.

Egentligen handlar mycket om att sänka sina egna förväntningar på julen. Allt är inte som i Astrid Lindgrens Bullerbyn med illustrationer av Ilon Wikland. Knappast någon annan har det så heller. Om man förstår det och inrättar sin bild av hur julen ska vara därefter så får man den kanske bästa högtiden av alla. Tänd ljus, spela julmusik, knapra på en pepparkaka och smutta på glöggen tillsammans med dem du älskar. Njut av några lediga dagar och att få vara tillsammans. Det är väl ändå det som julen verkligen handlar om?

Om den stundande högtiden fortfarande känns som ett stressmoment – överväg möjligheten att resa bort och lämna både press och förväntningar hemma.

God Lugn Jul!

Text: Kristina Hellerstedt Sundin