Som formgivare för Orrefors har Gunnar Cyrén blivit känd för klassiker som Popglaset och Nobelservisen. Vad som kanske är mindre känt är att Gunnar är utbildad vid metallinjen på Högre Konstindustriella skolan i Stockholm och har gesällbrev som både guld- och silversmed.

Premiärvisningen av smideskollektionen kommer att ske på Nordens största trädgårdsmässa "Nordiska Trädgårdar" som går av stapeln i Älvsjö med start på torsdag den 10 april.

- Det började med att jag hade gjort en egen spaljé till vårt sommarhus i Furuvik. Jag hade gjort en ritning som en duktig smed i Gävle sedan hjälpte mig att tillverka. När Anders fick se den så kontaktade han mig och idén till att göra en hel kollektion föddes, berättar Gunnar.

- Vi ser att den produkt vi nu utvecklat i exklusivt samarbete med Gunnar Cyrén är tidsenliga då de bildar rum i modern trädgårdsgestaltning. De skiljer sig från övriga serietillverkade produkter på marknaden och har en mjukhet i sitt uttryck i harmoni med det stilistska rena och framför allt det tunga hårda material produkten består av, säger Anders Rönngren. Inledningsvis finns kollektionen tillgänglig i vår butik i Gävle. Under året kommer den att finnas till försäljning hos ett fåtal utvalda återförsäljare i landet.
Smidesspaljéerna är fristående för nedgjutning och används som rumsbildare i privat eller offentlig miljö och finns i ett antal olika utföranden.

Övrigt:

Gunnar Cyrén har under åren deltagit i ett flertal utställningar i Sverige och utlandet och erhållit kungastipendiet 1962, Lunning-priset 1966 och Prins Eugén-medaljen 1988. Han är av regeringen utnämnd till professor. I sin hemstad Gävle, där han även har galleri och guld- och silversmedja, har han hedrats med ett eget rum på Länsmuseet.

Rönngren Mark & Trädgård är trädgårdsanläggare sedan 35 år. Företaget designar och ritar trädgårds- och parkmiljöer och har butik och webshop för försäljning av natursten, betongprodukter, belysning med mera. De har även en verksamhet för försäljning av smidesprodukter för kyrkogårdssektorn över hela Sverige. För mer information se: ronngrens.se