Uttagningen av vilka som ekonomiskt sett är framgångsrikast i Gästrikland är ganska enkel. De som klarar följande kriterier väljs ut i en första gallring: aktiebolag som verkat i minst fem år, minst fyra anställda, minst 4 miljoner i omsättning samt att företaget växt de tre senaste åren med vinstmarginal! MM Partners står för utgallringen och det är cirka 120 företag som i slutet av september nåddes av det glada beskedet att de är uttagna i tävlingen.
Men det är de mjuka sidorna hos företagen som avgör vilka 50 företag som får utmärkelsen Framför! Där spelar studenterna på Ekonomprogrammet på Högskolan en viktig roll. De skall intervjua alla företagen och göra enkät där företagen bedöms efter hur de planerar och driver sitt företag. Den 28 september samlades ett hundratal ekonomstudenter i en av tentasalarna i den gamla ”markan” (bassarnas fik på militärens tid) för att få veta mer om vad som förväntas av dem.
Joel Hansson från Gävle drev UF-företag på hockeydomargymnasiet i Mora och kom trea i ”bästa tjänst” i Dalarna.
- Jag tror att jag kommer att ha nytta av mitt UF-företag i det här uppdraget eftersom jag jobbade med föreläsningar om ledarskap och bemötande, berättar Joel. Det här verkar vara ett kul projekt med bra chans att få träffa framgångsrika företagare och knyta nyttiga kontakter.
Patrik Andersson från Forsbacka drev också UF-företag när han gick på Göranssonska i Sandviken. Det gick så bra att han vann klassen bästa säljare i Gästrikland och fick vara med om finalen i Globen.
- Framför verkar vara ett väldigt positivt projekt och det skall bli spännande, säger Patrik Andersson. Jag har jobbat med liknande projekt på Göranssonska så det skall bli riktigt spännande!
Anders Franck, Handelskammaren, Lars Beckman, Svenskt Näringsliv, Elisabeth Hansson, Sandvikens Näringslivskontor och Carin Nordström, Högskolan i Gävle, presenterade Framför för studenterna och möttes av en hel del entusiasm. Aktiv Revision gör sammanställningen och underlaget för det aslutande urvalet och Länsstyrelsen är också med och stöttar projekt liksom alla kommuner i Gästrikland.
- Vi skall lyfta fram de goda exemplen på företag och försöka hitta sambanden hos de företag som är framgångsrika, sa Lars Beckman. Materialet kommer också att användas till forskning!
2008 års Framför-företag hade tillammans en omsättning på 3,6 miljarder och totalt 2.700 anställda!
Studenterna får vänta sig att det kan bli svårt att boka tid med företagarna eftersom det är tidskrävande att vara framgångsrik! Men det är alltså de mjuka sidorna som avgör. Exempel på frågor:
- beskriv bolagets historia
- varför startade du företaget?
- vilken är din affärsidé?
- hur stimulerar du dina medarbetare så att de trivs?
De som satsar på att de anställda skall trivas har visat sig vara de som lyckats bäst!
- När ni ringer och bokar tid för intervju och när ni genomför intervjuerna, tänk på att ni är glädjespridare som kommer med i positivt årende, sa Carin Nordström.
Studenterna fick också en del tips hur de skall genomföra både bokningar och intervjuer. De kan dock räkna med att bli positivt bemötta. I samband med de tidigare utdelningarna på slottet har de allra flesta företagare vittnat om hur positivt de upplevt studenternas besök.
- Det var annat i börja när en del hoppade av för att de inte ville visa upp att de ärframgångsrika, berättade Lars Beckman. Men nu har alla börjat förstå hur viktigt det är för regionen att våra företag är framgångsrika.
Som en extra morot kommer två av studenterna att via lottdragning få vara med på Slottet någon gång i februari - mars.