Man kan anta att Socialdemokraterna under fredagen kommer att kalla regeringen ”passiv”, trots att vår finanspolitik är en av de mest aktiva och expansiva bland OECD-länderna. De kommer att hävda att regeringen inte gör något åt den ökade arbetslösheten trots att vi satsar närmare 74 miljarder kronor i olika arbetsmarknadspolitiska insatser bara i år. Jag utgår även ifrån att (S) kommer att uppmärksamma ungdomsarbetslösheten, som är ett stort problem, inte minst här i Gävleborg. Men troligen glömmer de att berätta att de planerar att höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar vilket skulle försämra möjligheterna till ett eget arbete för denna redan så utsatta grupp.

Angreppen mot regeringen känner vi väl till därför vore det intressant att höra Socialdemokraterna utveckla oppositionens regeringsalternativ. Följande frågor skulle Socialdemokraterna i Gävleborg gärna kunna svara på: För det första, för vilka departement ansvarar Lars Ohly (V) och Peter Eriksson (MP) i en potentiell vänsterregering? För det andra, hittills uppgår oppositionens uttalanden om utökade statsutgifter i kronor och ören till närmare 100 miljarder, hur ska detta finansieras? För det tredje, vilket inflytande får vänsterpartiet över svensk utrikespolitik vid ett eventuellt maktskifte? För det fjärde, vad händer med jobbskatteavdraget som (MP) helt accepterar, (S) delvis godtar och (V) ratar?

Världen befinner sig i en ekonomisk kris vilket naturligtvis har påverkat Sveriges ekonomi mycket allvarligt. Detta har lett till att alliansen samarbetsförmåga på allvar har testats under de senaste månaderna. Våra respektive partier har valt en gemensam väg för att stärka välfärden, rikta aktiva insatser mot arbetsmarknaden och förbereda vårt land för återhämtning. Vår linje är kristallklar: vi siktar mot att fortsätta utveckla alliansens samarbete, vi ser fram emot att fortsätta regera tillsammans och därmed fortsätta att ta ansvar för Sverige. Hur ser Socialdemokraternas alternativ ut?

Tomas Tobé (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län