Urban Bäckström inledde med att berätta att hans föräldrar träffades i Gävle och att Boulognerskogen tydligen spelat en viss roll i det mötet! Urban Bäckström reser runt i Sverige och för att känna av stämningen hos företagen. Tanken är att lägga extra kraft inför valet på de frågor som är viktiga för företagen.
- De här frågorna är egentligen något som politikernas chefer att ta ställning, sa Urban Bäckström. Och de cheferna är ni själva och alla andra väljare!
I Dagens DN säger vänsterpartiledaren Lars Ohly att han vill sänka skatten för fotbollsproffs samtidigt den för företagare och högre chefer. Omtanken om fotbollsspelarna är för att de skall välja att stanna kvar i Sverige i stället för att flytta utomlands…
- Vänsteralliansen vill också återinföra förmögenhetsskatten, sa Urban Bäckström. De vill också införa statsbidrag till kommuner som tar tillbaka verksamheter som lagts ut på entreprenad!
- Tyvärr tycks hela valrörelsen vara inriktad på kortsiktiga frågor, fortsatte Bäckström. Alliansen säger att de skött lågkonjunkturen bra medan de rödgröna tycker att den skötts dåligt. Men inget sägs om framtiden!
I stället borde partierna fundera över vad som skall till för att företagen skall kunna anställa fler. Mellan 1950 och 2008 ökade Sveriges befolkning med cirka 2 miljoner och samtidigt ökade antalet offentliganställda. Men antalet anställda i företagen har samtidigt minskat något, vilket innebär att drygt en miljon människor hamnat i utanförskap under samma period.
- Fram till 1950 ökade sysselsättningsgraden i takt med befolkningsökningen, sa Urban Bäckström.
Jobben måste komma i företagen men på grund av ökade personalkostnader, hård reglering mm har företagen rationaliserat och infört ny teknik för att kunna ha fortsatt lönsamhet. Produktiviteten i svenska företag ligger därför i topp.
- För att företagen skall kunna bygga ut och investera behövs kapital och undrar man hur de tänkt som vill återinföra förmögenhetsskatten, sa Urban Bäckström. Inom Alliansen vill man inte förändra LAS, som i våra enkäter bland företagare anges som det största problemet för dem.
Urban Bäckström efterlyste bättre förståelse för att LAS behöver förändras, särskilt för små och medelstora företag. Det är överlevnadsfråga för företagen att de kan behålla kompetensen i samband med nerdragningar.
- Framtidsmötet 23-24 maj var väldigt inspirerande, sa Urban Bäckström. Nu siktar vi på Entreprenörmötet i Stockholm den 19 augusti där vi räknar med att minst 300 företagare deltar. Maud Olofsson och flera andra ledande politiker kommer att vara med. Passa på att ställa politikerna mot väggen!
Urban Bäckström var ganska nöjd med utfallet i avtalsrörelsen och särskilt nöjd var han med samarbetet mellan branschförbunden.
- Det är för få som startar företag i Sverige, sa Urban Bäckström. Bara 7 procent av de yrkesverksamma är företagare vilket är mycket färre än jämförbara länder.
Anders Rönngren, Rönngren Mark & Bygg, efterlyste bättre möjligheter för företagen att själva sköta löneförhandlingarna.
- Om företaget går bra så är vi självklart beredda att låta de anställda få del av vinsten, sa Anders Rönngren. Men vi vet ju inte ett år i förväg hur företaget kommer att lyckas.
Richard Häll, Precisallt Media, uppmanade alla att gå med i företagarnätverket Släpp In Framtiden (http://www.slappinframtiden.se/). Richard är en av en av initiativtagarna. Släpp In Framtiden är ett företagarnätverk som vill påverka debatten. I nätverket stöttar företagare och företagsamhetens sympatisörer varandra att föra dialogen med politiker och allmänhet.
Urban Bäckström påpekade att samarbete mellan företagare och branschorganisationer är viktigt för att öka möjligheterna att påverka politikerna.