- En partistyrelse som inte har större självförtroende än så bör lämna plats till nya krafter. Första förutsättningen för att vinna regeringsmakten är faktiskt att man tror på sig själv och den egna politiken. Socialdemokratin gick också in i kompromisser med mp och v utan att ha klarat ut de egna ståndpunkterna. Inte minst inom miljö- och energipolitiken. Det ledde till att mp och v i väljarnas ögon kom att framstå som de som bestämde över socialdemokraterna, skriver Per Åhlström, och fortsätter att dela ut verbala käftsmällar och ger rejäla kängor till hela det rödgröna samarbetet.

Faktum är att att ur ett företagarperspektiv är Per stundtals rakare än vad både Allianspartierna och Näringslivsorganisationerna varit i många frågor under valrörelsen. vad sägs om följande rosenröda smällkarameller:
- Dagens socialdemokratiska ledning i alltför hög grad har präglats av idélöshet när det gäller utformningen av det sociala trygghetssystemet. Plus att socialdemokratins meritlista på området inte varit helt lysande de senaste femton åren. Man kan inte klaga på alliansens omänskliga sjukförsäkringsregler utan att presentera ett eget, hållbart alternativ.

- Om vi har problem med arbetslösa som är sjuka och sjuka som är arbetslösa, så måste faktiskt a-kassa och sjukförsäkring slås ihop i samma kassa. Den kassan måste dessutom betala all rehabilitering. För att korta sjukvårdsköerna ska man dessutom ge denna sjuk- och a-kassa rätt att debitera landstingen för de sjukersättningar som betalas ut till dem som står i vårdkö.
På det här sättet sätter man människan i centrum och gör det ekonomiskt lönsamt för både landsting och den allmänna försäkringen att agera så att människor kommer tillbaka i jobb så snart som möjligt.

- I stället för att låta statsanställda byråkrater ge råd till företagare (Vilket i grunden är en helt korkad idé, eftersom byråkraterna antingen är misslyckade företagare eller odugliga som företagare. Om de verkligen visste hur man bygger lönsamma företag skulle de vara företagare själva.) så måste man som kanadensarna ge stöd till företagarorganisationer som bygger upp det lokala näringslivet.

- Det måste bli slut på ambitionerna att styra allt från Stockholm. I stället måste man trycka ut både makt och ansvar till regionerna, så att man agerar lokalt i stället för att åka till Stockholm och fråga hur man gör.

- Slå sönder Almi. Lägg ner Tillväxtverket. Se till att styrelsen för de helt självständiga regionala Almibolagen har en majoritet av egna företagare (inga anställda direktörer tack) och att alla krediter till företag ges av en kreditkommitté som består av aktiva lokala företagare och enbart vid ett personligt möte mellan kreditkommitten och låntagaren.

- Låt företag sätta av hela vinsten i skattefria reserver under de första tre – fem åren.

- Se till att beskattningen på aktiva investeringar i egna företag blir lägre än på passiva investeringar i andras företag. (I dag är det tvärtom.)

- Skilj på höga inkomster för företagare som tar egen risk med sina pengar och höga inkomster för anställda direktörer som inte tar någon risk överhuvudtaget.

- Låt folk vara delägare i småföretag utan att de riskerar sin a-kassa. (Nuvarande system är rent skandalöst).

- Med en mer företagarvänlig politik kan vi få fler företag att växa och därmed också minska arbetslösheten.
Kom ihåg att det bara är lönsamma företag som anställer fler medarbetare.

Ja, om förståelsen för företagandets villkor var lika stort inom hela det socialdemokratiska partiet som hos Per Åhlström så skulle det minsann inte vara något problem att skapa ett Sverige som skulle vara i absolut världsklass både vad det gäller företagsamhet och därmed även välfärd.
Personligen håller jag verkligen tummarna för att dessa insikter sprider sig vidare inom partiet och därmed öppnar dörrarna för stora strategiska överenskommelser över blockgränserna.

Läs hela artikeln här:
http://www.eftervalsdebatt.se/?p=14

Mer information om den nya sajten:
http://www.eftervalsdebatt.se