Tre byar samarbetar för gemenskap och arbetstillfällen
11/9, 2009 kl. 14:01Det finns många byar i Gästrikland som lever en ganska anonym tillvaro, långt ifrån centralortens puls och serviceutbud. Här bor människor som gillar landsbygdens charm men också får brottas med dess glesbefolkade baksidor. I tre byar utanför Sandviken bestämde de sig byborna i våras för att samarbeta för bygdens utveckling.
- Vi var många som störde oss på den dåliga uppkopplingen och försökte få till en förändring, men det var först när vi gick ihop och drev frågan som vi fick gehör och nu har vi fungerande bredband här ute. Detta gav oss blodad tand och vi insåg att vi kunde åstadkomma mycket genom samarbete, säger Sten Westberg som var en av de som engagerade sig i frågan.
I våras tog Sten och några andra bybor en första kontakt med Leader Gästrikebygden för att diskutera möjligheterna att få stöttning i byarnas utvecklingsarbete. Kärnan i framtidsplanerna var att bilda en bygdeförening, köpa in och iordningsställa en gemensam lokal och genom samverkan skapa nya arbetstillfällen. Innan ansökan om projektstöd lämnades in hade samverkandet redan tagit ordentlig fart i de tre byarna:
- Vi var några som tog initiativet och bjöd in till informationsmöten och gensvaret var oväntat stort. Inom någon månad hade vi bildat Vattan-Lövåker-Stocksbo Bygdegårdsförening där nästan alla hushåll i byarna gått med. Vi var eniga om att vi behövde ha ett gemensamt ställe och ville gärna köpa loss den tomma IOGT-lokalen i Stocksbo vilket vi gjorde. Pengarna till köpet satsades av föreningens medlemmar men vi fick också en slant från den skog vi fällde som växt på våra gemensamma allmänningar. Stödet från Leader har hjälpt oss att ta nästa steg, berättar Sten som nu är projektledare för det pågående Leaderprojektet ”Samverkan för utveckling i byn”.
Under snart ett halvt år har den nystartade föreningens medlemmar hjälpts åt att anpassa lokalen efter sina behov. Två dagar i veckan är det gemensamt ideellt arbete som gäller och fler än 25 personer, unga som gamla, har nu lagt ner flera hundra timmars arbetsinsats. Förutom en fysisk träffpunkt har projektet bidragit till en nytändning i bygden och många nya idéer har fötts:
- Att vi är så många som engagerat oss i projektet på vår fritid är ju för att vi har ett gemensamt mål, men framför allt att det är så roligt. Man får många nya vänner och nu ser vi fram emot allt vi ska göra när lokalen är klar. Invigningen planerar vi till december. En plan vi hade redan från början är att hålla datakurser för äldre så att de kan och vågar använda Internet. Men nu har vi också planer på att vi kan vara byns informella arbetsförmedling och en del tankar kring turismen, vi har ju lugnet och rovdjuren runt knuten som kan vara intressant för naturälskare och stressade storstadsbor… avslutar projektledaren och de fem andra byborna som arbetade ideellt tillsammans i huset en eftermiddag i augusti.
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 3845
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.