-Det är väldigt tomt utan Malin, men livet fortsätter och jag vill leva, är det första Thorild Dahlgren säger, när vi får kontakt per telefon.
Trots sina 86 år fortsätter han att kämpa, nu främst mot kärnkraft och plågsam djurhållning

Träbordet vi sitter vid har breda plankor, som är nötta av bak, matlagning och samvaro. Många gånger har matlaget Mudi-Mums mötts, lagat mat och ätit i det här köket. Thorild använder sig då och då av recepten i boken Äta på nytt sätt, som författades av Malin och av det matlag som samlades en gång varannan vecka.
Tyvärr blir det inte så ofta nu när han är ensam. Han gör sig inte tid utan äter oftast något lättlagat, förklarar han.
Matlaget bildades efter att Malin hade läst om hur multinationella företag lade beslag på områden i utvecklingsländerna, där människor borde odla mat. I Sahelområdet i Afrika var det brist på vatten, och det vatten som fanns tog ett storbolag för att vattna sina grödor.
Tidigare hade Malin och Thorild köpt livsmedel i god tro, men nu började Malin forska kring de multinationella storföretagens förehavanden. Hon avslöjade bland annat Nestlé, som lurade mammor i tredje världen att köpa modersmjölksersättning på sjukhusen och sluta amma. När de kom hem till sin by var mjölken slut och då de blandade ersättningen med orent vatten blev barnen sjuka.
Malin spred sin nya kunskap och matlaget Mudi-Mums bildades i slutet av sjuttiotalet. Boken Äta på nytt sätt kom 1980. Det var Malin som skrev och illustrerade. Recepten kom från alla matlagets deltagare.
För att göra det möjligt att undvika varor från multinationella företag sammanställdes MudiMums-guiden, som passar i en liten plånbok. Där redovisas företagen och ges förslag till alternativa val.
Matlaget uppmärksammades även av TV och ett program sändes.
Matlaget skulle i möjligaste mån äta närproducerad mat och anpassa sig till säsongens grödor. Kött från djurindustrier skulle också undvikas i valet av livsmedel.
- Malin var mån om djuren och hon blev rasande när djur misshandlades, berättar Thorild. Hon upprördes av att djur fick lida i djurförsök och långa djurtransporter och ansåg att djur inte skulle födas upp i djurindustrier. Hon var däremot inte emot att äta kött från djur som fötts upp på rätt sätt och i närområdet.
Thorild har nyligen skrivit ett inlägg om förbättringar för värphöns. EU har bestämt att hönsen ska få sittpinne och sandbad 2012.
- Det är höjden av djurplågeri! Ska de inte kunna hyvla till några pinnar före 2012, rasar Thorild, han som annars är så lugn och lågmäld.

Malin och Thorild Dahlgren möttes i början av 1960-talet, när Thorild gjorde sitt provår på Sveaplansskolan i Stockholm, där Malin var lärare i biologi och kemi. De kom snabbt underfund om att deras vägar aldrig skulle skiljas, och när de gifte sig 1963 fick Thorild två bonusbarn.
När paret sedan flyttade till Gävle fick Malin möjlighet att vara hemma med sina barn och Thorild fick arbete som lärare i naturvetenskapliga ämnen på läroverket.
1972 startade ett kärnkraftverk i Oskarshamn. Redan då började Malin och Thorild skriva insändare om de olösta problemen kring kärnkraften och Thorild fortsätter den kampen. Han framhåller att det blir stora koldioxidutsläpp både vid uranbrytning och transporter. I alternativboden Lyktan i Gävle ligger namnlistor för dem som vill protestera mot en planerad uranbrytning i norra Sverige.
Thorild har skrivit insändare till tidningar i Övre Norrland och varnat för väldiga avfallshögar, strålning och radioaktiva förändringar i naturen.
- Det går att lösa energifrågan utan mer kärnkraft. Den stora energikällan på sikt är solen, säger han.
Av och till kommer hans insändare mot kärnkraften i Gävletidningarna. Thorilds stämma känns som en röst som ropar i öknen. Kärnkraftsmotståndet tycks ha slocknat totalt. Är det så?
- Nej, min kollega, biologiläraren Per-Olof Ericsson, som företräder naturskyddsföreningen, skriver ibland också om kärnkraften, svarar han.
Thorild känner sig inte ensam i kampen utan tycker tvärtom att han är privilegierad. Han har medkämpar runt om i hela Sverige från Skåne till Umeå. De uppmuntrar varandra och möts vid olika evenemang.
Två halvdagar i veckan står Thorild i alternativboden Lyktan, som säljer rättviseprodukter från hela världen. Han skriver debattartiklar och läser aktuella böcker om miljön, just nu Mark Lynas bok om vad sex grader mer betyder för vårt jordklot.
- Jag inbillar mig att det är meningsfullt att jag skriver debattartiklar, jag träffar många fina människor och jag tycker livet är bra, säger han. Att han har blivit 86 år betyder inte att han har dragit ner på takten. Cykeln har han dock ställt undan efter att han drabbades av en svår lunginflammation för ett par år sedan.
- Jag är en obotlig optimist. Det har kommit så mycket varningssignaler. I sista stund kommer människor att förstå att så här kan det inte fortsätta!
Ingrid Larsson
Bildtext 1 : Thorild Dahlgren dedicerar boken Makten över maten, en jubileumstidskrift för Mudi-mums som miljöförbundet Jordens vänner gav ut 2006.
2: -Jag tycker livet är bra och jag inbillar mig att det är meningsfullt att jag skriver debattartiklar, säger Thorild Dahlgren.