Länge har det talats om dagens unga som en förlorad generation. Hur ska de ta sig in på en arbetsmarknad som är stängd för den som saknar erfarenhet?
Samtidigt får vi inte glömma att dagens ungdomsgeneration har unika förutsättningar. De är välutbildade och beresta. De är individualister som tidigt lärt sig bemästra den senaste tekniken. Många av dem har ett eget driv och tror på sin egen framtid.
Med andra ord, de unga har en unik potential som idag inte tas tillvara.
BAKGRUND
I tre år har Svenskt Näringsliv, Arbetarbladet, LO och TCO tillsammans arbetat med det helt egna projektet Gästrikland i Världen. Vi har arbetat med unga i grundskola och gymnasium som fått kreera och tävla kring en rapportering från sin egen framtid. Projektet har fått stort genomslag, också i resten av landet.
I år var vi på det klara med att vi ville göra något nytt. Och vi var överens om att temat skulle vara de unga och jobben. Dels för att frågan är så viktig, men också för att vi tidigare har visat att vi har lyckats få ungdomar att engagera sig. Med Gästrikland i Världen har vi etablerat ett varumärke som symboliserar unga människors chans att uttrycka sig i ett helt eget forum. Vi har lyssnat och tillvaratagit deras synpunkter, känslor och idéer. Och många av de elever som deltagit i Gästrikland i Världen är idag ute på arbetsmarknaden för att söka jobb.
Ingen annanstans i Sverige drivs projekt i den här konstellationen – Svenskt Näringsliv, LO, TCO och en lokaltidning. Det projekt vi nu utarbetat är dessutom helt nytt i sig. Det är det största regionala projekt som gjorts för de unga i Sverige med temat ungdomsarbetslöshet.
PROJEKTIDÉ
Med projektet Släpp in Framtiden bygger vi upp en plattform på internet, under arbetarbladet.se. Websidans syfte är att öppna en mängd nya möjligheter. Här kan vi inleda en ömsesidig diskussion kring viktiga frågor. Här kan vi ställa provokativa frågor och se till att de besvaras. Här kan vi presentera nya, uppdaterade artiklar från de ungas vardag. Här kan vi låta de unga skriva själva.
Släpp in Framtiden ska också vägleda den unga generationen kring de krav som ställs på den som ska lyckas på arbetsmarknaden. Här ska företagare bjudas in för att ge tips om vad man som arbetssökande bör tänka på, för att söka efter arbetskraft eller varför inte starta en tävling med en lärlingsplats som förstapris. Här ska politiker, myndigheter och opinionsbildare kunna ta del av ungdomars idéer och förslag.
Vi ska helt enkelt starta ett nytt, offensivt och handlingsinriktat diskussionsforum där målsättningen är att inte väja för några frågor eller ämnen.
Släpp in Framtiden är självklart partipolitiskt obunden och lyder under Arbetarbladets etiska regler. En moderator granskar de inlägg som görs på sajten.
LANSERING
Det är kostnadsfritt att registrera sig för att delta i diskussionerna på weben. Du behöver inte registrera dig för att läsa texterna, däremot för att kunna skriva och kommentera själv. Målet är att locka så många som möjligt att vilja delta i de viktiga frågor som tas upp på sajten, och för att lyckas med det lanserar vi Släpp in Framtiden med en Kick-off under den andra veckan i mars.
Den som registrerar sig på weben kan själv printa ut sin biljett till Spelplats Gävle/Spegeln och vår kick-off. Alex Schulman är klar som konferencier och föredragshållare, men fler namn tillkommer. Alex kommer bland annat att prata om sin väg genom yrkeslivet, en väg som inte sär särskilt traditionell. Han lovordar bland annat vikten av nätverk, social kompetens och vårdande av kontakter för den som vill nå sina mål.
Kick-Offen blir startskottet för Släpp in Framtiden, och det som händer under kvällen ska inspirera de deltagare som blivit ”först till kvarn” att engagera sig under projekttiden.
PROJEKTTID
Släpp in Framtiden är ett projekt med en tydlig början och slut. Vi driver sajten under åtta intensiva veckor då innehållet uppdateras fortlöpande. Vi arrangerar vi också ett ungdomscafé i varje kommun (Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby) där vi bjuder in ungdomar och andra att diskutera arbetslöshetsfrågan.
Vår vision är att projektet ska ge ett så bra avtryck att utomstående intressenter kan se en nytta och ekonomi i att driva satsningen vidare.
MÅL
Vi är övertygade om att Släpp in Framtiden kommer att ge en mängd effekter, såväl på kort som på lång sikt.
Projektet kommer att ge de unga en plats där de kan komma till tals vilket självklart resulterar i värdefulla inlägg inom olika områden. Sajten kan också öka förståelsen mellan arbetsgivare och arbetssökande – man kommer att se frågan ur allas olika perspektiv. Ett genomgående tema ska vara att uppmuntra arbetsgivare att våga anställa men också en uppmaning till de arbetssökande att våga söka de jobb som finns.
Släpp in Framtiden är i högsta grad ett levande och dynamiskt projekt. Till syvende och sist är det de registrerade deltagarna som är med och styr innehållet. Projektet leds av en styrgrupp med representanter från Arbetarbladet, LO, TCO, och Svenskt Näringsliv.