Vi är väl alla överens om att vi skall betala skatt på våra inkomster för att på så sätt bidra till driften av vårt gemensamma samhälle? Bra, sen kan vi diskutera hur mycket var och en skall bidra med. Som pensionär får jag mina pengar från bland andra försäkringskassan.
ATP-systemet rörde till det för oss eftersom sossarna fick oss att acceptera att våra pensionspengar, som betalades in via arbetsgivaravgiften, användes för att betala pension till dem som redan var pensionärer. Så kan man lite förenklat förklara hur pensionssystemet har fungerat. De som dragit mest nytta av ATP är alltså inte vi 40-talister – det var vi som förmodligen betalade in merparten av pensionerna till 10-, 20- och 30-talisterna! Nu när vi skall få våra pensioner så är det 50- och 60-talister i första hand som skall stå för fliset.
ATP var ett trick för att pensionärerna av ren tacksamhet skulle rösta på sossarna. Men det är väl ingen av dem som var med och genomförde den reformen som kommer ihåg det – de är numer pensionärer och lider av mer eller mindre frivillig demens.
Så där har det tuggat på, ända tills Allianspartierna med Moderaterna i spetsen fick förtroendet av väljarna att förvalta Sverige in i 2000-talet. De hade nämligen upptäckt att de som jobbar är en mycket större grupp än pensionärerna. Men inte så stor som den skulle kunna vara på grund av att arbete inte behövde vara första prioritet på grund av sossarnas bidrags- och skattesystem. Därför infördes ett så kallat jobbskatteavdrag! Och det är det som retar dagens pensionärer, för vi får inget jobbskatteavdrag – om vi inte arbetar. För då får vi väldigt låg skatt på de första 100 000 kronorna. Arbetsgivaren behöver dessutom nästan inte betala någon arbetsgivaravgift alls på de första 100 000!
Sammanfattningsvis har alltså pensionärer inte fått höjd skatt, det är de som arbetar som fått lägre skatt!
”Orättvist”, dundrar pensionärsorganisationerna.
Tyvärr finns det bara en lösning på problemet och det är att ta bort jobbskatteavdraget! Skulle ni som klagar bli lyckligare då? Ni får inte mer pengar i plånboken, men de som jobbar får lite mindre.
”Skit detsamma, huvudsaken det är rättvist”, skaldar PRO.
Men egentligen skulle vi inte behöva betala skatt på pensionerna, eftersom det är ett nollsummespel! Huvudsaken att man får sin slant i näven varje månad! Man skulle väl kunna göra som med arbetsgivaravgifterna, dölja dem för löntagarna så slipper man deras gnäll om arbetsgivaravgifter.
”Det är ju i alla fall bara de där gnälliga företagarna som bråkar om arbetsgivaravgifterna”, skaldar PRO.

Många är faktiskt så indoktrinerade att de tror att staten skänker pengar till de grupper som får skattesänkning! De glömmer bara bort en väsentlig detalj: vems pengar var det från början?
Jo, det var inkomsttagarens eller förmögenhetsägarens pengar från början men staten ”nallar” lite skatt. Får man sänkt skatt får man behålla mer av sina egna pengar, man ”får” inga pengar!
Det här mantrat används av sossar och vänsterpartister när de protesterar mot skattesänkningar.
”Alliansen skänker pengar till dem som redan är rika.”
Men nu vet ni bättre, staten skänker inga pengar till rika eller de som arbetar. Man låter dem bara få behålla mer av sina egna pengar! På det sättet blir det mer intressant att arbeta och att anställa. Totalt blir det därmed mer skattepengar att använda till ”vård, skola och omsorg” samt lite kulturtjafs, USA-resor mm.
Jag är nöjd med min pension och skulle definitivt inte bli lyckligare om de som arbetar och hjälper till att betala min pension får höjd skatt!!