Setareh och jetstrålarnas hemlighet
22/8, 2015 kl. 14:26Setareh Janbakhsh, visar i sin forskning vid Högskolan i Gävle, hur man med hjälp av samverkande jetstrålar kan få en ventilation där människor mår bättre.
Setareh har undersökt hur luft och temperatur inne i ett rum påverkas med olika typer av ventilationsslösningar. Experimenten har delvis utförts i Högskolan i Gävles unika vindtunnel.
I konventionella lösningar så kommer luftströmmarna från taket och från golvet, en mixad lösning. Luftströmmarna skapar då olika lager, så att det till exempel kan kännas som ett drag.
- Drag är ju en oönskad effekt. Jag har också tittat på hur effektivt luften byts ut, hur fräsch den är, säger Setareh.
- Målet var att förstå hur människor mår och reagerar på olika typer av ventilation,
Hon har använt sig både av numeriska och experimentella metoder för att undersöka både luftkomfort och drag.
Samverkande jetstrålar
Bästa resultatet fick man med en ventilationslösning med hjälp av samverkande jetstrålar.
Denna samverkan uppnåddes när man placerade hål med ett visst avstånd från varandra och sedan lät luft med högt tryck passera. Då kom luftstrålarna först att vara åtskilda, sedan samverka och till sist gå samman till en enda mycket starkare och kraftigare jetstråle.
- Vi fann att samverkande jetstrålar är mer effektivt än andra system för ventilation båda vad gäller termisk komfort och hur effektivt luften byts ut.
Problemet med stora ytor
Hittills har det varit problem om man har ett stort rum, en stor yta. Luften i det rummet har en låg hastighet och efter en stund så dör luftstrålarna innan de når till människan.
Men när man kan få luftstrålarna att sammanblandas till en så behålls den höga hastigheten och de räcker mycket längre. Mätningar i en stor industrilokal visade att detta fungerar och lever upp till standarder för inomhusklimat och komfort
- Vi har modifierat ett existerande system och kan med säkerhet säga att det är bättre. Det som nu behövs är fullskaliga tester, säger Setareh Janbakhsh.
Både värme och kylning
Idag har man ofta två system, ett för värme och ett för kylning, som ofta motverkar varandra. Dessa nya ventilationssystem fungerar både för kylning och för värme.
•Kan användas både för värme och kyla
•Energisparande
•luftombytet sker snabbare
Setareh Janbakhsh
Setareh är energiingenjör och kommer från Teheran i Iran. Hon kom till Högskolan i Gävle första gången för sin masterexamen. Blev projektanställd och fick sedan möjlighet till en doktorandtjänst.
Setareh Janbakhsh försvarade sin avhandling "A Ventilation Strategy Based on Confluent Jets: An Experimental and Numerical Study" vid Linköpings universitet den 29 maj.
För mer information vv kontakta:
Setareh Janbakhsh, teknologie doktor.
Telefon: 076-205 66 63
E-post: Setareh.janbakhsh@gmail.com
Text: Douglas Öhrbom
Foto: Ove Wall
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 3379
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.