Men tyvärr har Rotary inte varit lika lyckosamma att sprida information om sin verksamhet, åtminstone inte i Sverige. Många tror att Rotary är en sluten orden av något slag, vilket inte alls stämmer! Rotarys klubbmöten kan besökas av vem som helst på inbjudan av en medlem, över hela världen! Är man medlem i en Rotaryklubb har man nämligen möjlighet att besöka alla Rotaryklubbar över hela världen, helt spontant!
För att bli medlem i Rotary krävs bara att man blir föreslagen av en medlem som rekommenderar lämpliga personer. Man blir egentligen medlem som representant för sitt yrke! Tidigare fick klubbarna bara ta in en representant för varje bransch eller yrke, genom så kallad klassifikation. Men världen har förändrats och idag flyter många yrkesroller ihop och därför ställs inte det kravet längre.
Ett krav finns dock kvar, närvaro! Tidigare kunde man bli utesluten på grund av dålig närvaro, men idag är man inte lika rigid. Önskemålet är i alla fall att man ska ha minst 50 procent närvaro, inkluderat besök i andra klubbar. Det är ju ganska rimligt, varför ska man annars vara medlem i Rotary? Men det är sällan någon blir utesluten idag.
Klubbmötena sker i samband med måltid som frukost, lunch eller middag. I Gävle finns 6 klubbar varav en har frukostmöte och övriga lunchmöten. I samband med festliga tillfällen som jul, jubileum etc. kan mötet tillfälligt flyttas till annan tid eller lokal.
Vad händer på ett klubbmöte? Klubbmötet inleds nästan alltid med måltiden. När man kommer till lokalen skriver man in sig, medlemmar på klubblistan och gäster på gästlistan, både medlemmar från andra klubbar och de som inte är medlemmar i Rotary. Under måltiden diskuteras olika aktuella frågor med bordsgrannarna, en viktig del av klubbmötet! Efter kaffet hälsas alla välkommen av ordförande för dagens möte. Det är vanligtvis klubbens president (ordförande) eller ersättare om presidenten inte kan närvara. Gästerna presenteras och hälsas med en applåd. Eventuella klubbärenden föredras och sedan lämnas ordet till dagens föredragshållare. Föredraget handlar oftast om något aktuellt ämne som föredragshållaren är involverad i. Föredragshållaren kan vara vem som helst, det enda villkoret är att ämnet inte ska handla om politisk eller religiös propaganda. Rotary är nämligen både politiskt och religiöst obundet.
Rotaryklubben Gävle-Brynäs-Tre Ankare (det långa namnet på grund av en sammanslagning av två klubbar) har under 2013 haft besök av bland andra följande föredragshållare:
● Rolf Wickenberg, Anticimex
● Håkan och Petra Rosén, Swedish Steel Yachts¨
● Helene Åkerlind, Ung Företagsamhet
● Beryl Lunder, Gävle Konserthus
● Anna Forsberg, Länsmuseum, om Rettigs
● Jan Moritz, om Gävlefiskarna i Ångermanland
● Björn Widegren, om Kulturen, vart är den på väg?
● Helena Ribacke, Landstinget, om nya operationsblocket på Gävle Sjukhus
● Anette Svedinger, Söders Källa
● Christer Simrén, Billerud-Korsnäs
● Johan Skoog, arkitekt för nya fotbollsarenan
● Cecilia Öhlén, Gävle kommun, om Rådhusets framtid
● Johan Jämtberg, Helges
● Mikael Nyman, Gävle kommuns företagarservice
● Jonas Rahm, om utvecklingen i Gävle Hamn
● Mikael Sundlöv, om Brynäs IF säsongen 2013-14
Totalt genomförde klubben över 40 klubbmöten 2013. Föredragen ska bidra till upplevelsen, modernt ord, av klubbmötet. Man ska kunna gå från klubbmötet med känslan ”det hade jag inte en aning om”. Utan intressanta klubbmöten – ingen Rotaryklubb!
Om du är intresserad av att veta mer om Rotary:
http://www.rotary.se
http://www.rotary.se/gavle-brynas
Frågor:
brynas-treankare@rotary.se