Nedläggningen av I14 och andra regementen ledde till att Försvarsmakten startade Nationella Skyddsstyrkorna, som utbildar frivilliga för insatser både civilt och militärt. De civila insatserna kan handla olika räddningsinsatser vid översvämningar, skogsbränder mm. De militära insatserna sker idag – som väl är – enbart i oroshärdar i andra länder, till exempel Afghanistan, Kosowo etc.
I samband med den stora skogsbranden i Hassela förra året var 80 man från Nationella Skyddsstyrkans Gävleborgsgrupp på plats i Hassela inom 2 timmar från larm, fullt utrustade och beredda att starta räddningstjänstarbetet omedelbart! Nationella Skyddsstyrkorna finns över hela landet och i varje grupp ingår både personal med värnpliktsutbildning och specialister från frivilliga försvarsorganisationer.
Den som väljer att gå med i Nationella Skyddsstyrkorna och göra en viktig insats erbjuds specialistutbildning utan kostnad. Utbildningen heter ”Grundläggande soldatutbildning för hemvärnet” och innehåller bland annat:
• Stridsteknik
• Vapenhantering
• Skydd mot kemiska, biologiska, radioaktiva och nukleära stridsmedel
• Sjukvård i fält
• Folkrätt för soldater i krig och fred
• Samhällsstöd vid kriser och katastrofer
• Kommunikationsutrustning
Man får också ersättning, fri kost och logi, försäkring, utbildningspremie mm.
Nationella Skyddsstyrkorna tillsammans med de frivilliga försvarsorganisationerna bidrar till Sveriges civila och militära försvar! Inom organisationen finns olika specialistbefattningar som skyttesoldat, sjukvårdare, stabspersonal, proviantering, radiooperatörer, mc-ordonnanser, fordonsförare, piloter och inte minst hundförare med bevaknings- och räddningshundar!
Vem kan söka?
Svensk medborgare, minst 18 år fyllda, minst 85 dagars fullgjord militär grundutbildning eller medlemskap och grundutbildning i någon av försvarets frivilligorganisationer! Man känner och känner för sin hembygd och människorna som lever och bor här.
Mer information:
http://www.gavleborgsgruppen.se
http://www.frivilligutbildning.se
Kontakta Gävleborgsgruppen för mer information!
026-53 29 00
e-post gavleborgsgruppen@mil.se