Nästan 100 Gävleborgsföretagare på Framtidsmöte på Globen
2/6, 2009 kl. 11:15Över 1300 företagare mötte upp när Svenskt Näringsliv bjöd in till Framtidsmöte den 27 till 28 maj på Globen och det kom nästan 100 från Gävleborgs län. Syftet var att diskutera vad vi behöver göra för att förbereda oss för framtiden. Utmaningarna är många, förutom de drastiskt ändrade förutsättningarna genom den rådande lågkonjunkturen. Finansminister Anders Borg, EU-kommissionären Margot Wallström, Svenskt Näringslivs Urban Bäckström, Signhild Anegård Hansen, Stefan Fölster och många andra bidrog till att stämningen var på topp. Efter mötet var alla imponerade av hur väl allt fungerat, att alla som ville fick komma till tals via röstning med ”spotme” (den moderna mentometerknappen med dator – http://www.spotme.se) eller via den ”flygande moderatorn” Nicklas Mattsson (redaktör för tidningen Entreprenör) som höll igång hela tiden. Nicklas frågade ut talarna, intervjuade företagarna om vad tyckte om mötet och allt visades på storbildsskärmar så att alla kunde se och höra vad som hände.
– Vi företagare bygger vårt företags och samhällets framtid, sa Signhild. Vi företagare tar ansvar för framtiden!
Nyckelorden är ständig förnyelse och förbättring, en önskan om att kunna påverka och göra skillnad.
– Jag vill inte lämna efter mig ett samhälle som är sämre än det jag växte upp i. Men vi behöver ett bättre företagsklimat för att kunna vara konkurrensmässiga.
Det är näringslivet som finansierar samhällets förutsättningar och därför behöver vi engagera oss.
– Tänka nytt och se möjligheterna, det är entreprenörens styrka, sa Signhild.
Sen blev det omröstning om vilka åtgärder som företagarna ansåg var viktigast. Flest röster fick förändring av LAS med sänkta arbetsgivaravgifter som god tvåa.
Ungdomsarbetslösheten är också en orosfaktor, över en fjärdedel av 25 år eller yngre står utan arbete och om inga åtgärder vidtas riskerar siffran att öka. LAS pekas ut som ena av orsakerna!
– Det här är mitt sista år som ordförande för svenskt Näringsliv och det har varit fantastiskt intressant och jag har träffat så många intressanta människor, avslutade Signhild Arngård Hansen.
Finansminister Anders Borg intog scenen och gav sin syn på läget i den svenska ekonomin.
– Den globala lågkonjunkturen försämras både kraftigt och snabbt, vilket drabbar den svenska exporten, inledde Anders Borg. Vi måste vara försiktiga, Baltikum ligger nära oss och där har man stora obalanser och en kraftig skuldsättning.
Anders Borg pekade på en rad åtgärder som alliansregeringen vidtagit:
• Bättre villkor för ägande
• Ändrade 3:12-regler
• Jobbskatteavdraget
• Sänkt bolagsskatt och sänkta arbetsgivaravgifter
– På lång sikt är det viktigare att öka jobbavdragen så att det lönar sig att arbeta, sa Anders Borg.
Alliansregeringen planerar även en rad andra förändringar:
• Sänkning av bolagsskatten
• Skattelättnader för företagen
• Sänkt moms för tjänstesektorn
• Införande av fler entreprenörsutbildningar
• Åtgärder för att det skall bli lättare att komma tillbaka efter ett misslyckande (konkurs mm)
• Minskad konkurrens från kommuner, landsting etc på den privata marknaden
På kort sikt vidtas också en del åtgärder för att mildra konjunkturnedgången och för att värna om välfärden.
Stefan Fölster tyckte inte det var synd om bankerna.
– Bankernas utlåning är större än före krisen!
Margot Wallström berättade om EU inför det stundande valet.
– Oavsett om man är för eller emot EU så är det viktigt att man går och röstar, sa Margot.
På kvällen avåts en trevlig middag och festligheterna på kvällen.
På fredagen fanns det många intressanta seminarier att delta i. Tyvärr fanns det bara tidsutrymme för att välja två.
”Företagen och media” leddes av Lars Beckman. Alf Bohlin, Häggviken Konsult och tidigare näringslivschef i Nordanstigs kommun, berättade hur han lyckats vända negativ publicitet till att Nordanstigs kommun framställdes mer positivt i media. Han tog kontakt med dem som skrev om Nordanstig och informerade om kommunen utan krav. Frekventa besök på redaktionerna, aldrig några kommentarer om vad som skrivits, tips om nyheter mm var Alfs recept.
– Det blev så småningom en mer positiv bild och den påverkade egenbilden i kommunen, sa Alf Bohlin. Våga vara dig själv och ta initiativ, håll er till ämnet och akta er för att säga någon personlig kommentar!
Blir man uppringd av någon journalist och inte är beredd, be att få återkomma.
”Att utmana en kommun” handlade om en ny företeelse som innebär att företag kan utmana en kommun om att någon del av verksamheten kan göras bättre och effektivare av ett företag. Hittills har 22 kommuner nappat på detta och infört regler kring hur en utmaning skall hanteras. Men man är inte garanterad att få ta över. LOU kräver att det skall genomföras en upphandling och då får även andra företag chansen. Mer information finns bland annat på http://www.uddevalla.se (sök under U, Utmaningsrätt).
Värt att notera: ingen kommun i Gävleborg har ännu beslutat att införa utmaningsrätt! Vilken blir först?
Mötet avslutades med en träff med Anders W Jonsson, en av centerpartiets 7 förhandlare på statsrådskontoret och bosatt i Hedesunda.
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 5443
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.