Birgitta Resvik (BR), arbetar med energi- och klimatfrågor på Svenskt Näringsliv, och Jan Svärd (JS), VD Eka Chemicals (Akso Nobel) och Billy Johansson (BJ), Sebased (arbetar med att utveckla vågkraftverk) gav inblickar i hur energidebatten kan påverka företag.
BJ: Varför slänga pengar i sjön? När det är energikris måste man ställa om energisystemen för framtiden. Det finns bra fysikaliska förutsättningar för att ta tillvara vågenergi. Vi är på väg att gå från forskning till industrialisering i samarbete med Fortum. Vi i Sverige har varit bra på sådana samarbeten för att utveckla nya produkter, till exempel (LM) Ericsson och Televerket (Telia) samt Asea och Vattenfall. Vi har en referensanläggning på gång och flera ansökningar på att nya anläggningar. Vi planerar också en nyemission för att få in mer kapital för investeringar i serieproduktion mm. Målet är att kunna tillverka 40 vågkraftaggregat om dagen! Min önskan är att vågkraften skall få samma villkor som vindkraften. I USA är politikerna med på ett tidigare stadium när det gäller den här typen av projekt. Kanske behövs det politiska förändringar?
JS: Det har blivit för lite av de utlovade förenklingarna för entreprenörer. Sverige var sist med att godkänna vår nya produkt för vattenrening! Energipolitiken, problemen med elförsörjningen måste ordnas så att företagen skall kunna behålla sin konkurrenskraft. Kärnkraften och vattenkraften står i princip för hälften var när det gäller vår energiförsörjning. Och vi behöver båda två! Tack vare den rådande energipolitiken i Sverige så är elpriset högre än bland annat i Tyskland!
BR: Tillståndsprocessen är en bromskloss i tillståndsprocessen, läs mer om det på http://www.miljonytta.se!
NM: Hur blir det med kärnkraften?
BJ: Vi måste ha kärnkraften kvar. I Tyskland har man byggt många vindkraftverk, men det ställer stora krav på elnätet, som måste anpassas för variationerna. Just nu byggs 40 kärnkraftverk runt om i världen och vi måste ha kärnkraft för att hänga med!
BR: OM subventionerna för vindkraften tas bort försvinner intresset för den.
JS: Att söka miljötillstånd för en utbyggnad kan innebära att hela anläggningen skall tas med. Det måste ändras så att man bara söker på tillbyggnaden!