Micael Bindefeld bildar stiftelse till minne av Förintelsen
19/5, 2014 kl. 16:15Micael Bindefeld bildar en stiftelse till minnet av Förintelsen. Stiftelsens ändamål är att främja kulturyttringar som görs för att berätta om Förintelsens historier. Grunden till stiftelsen utgörs av en privat donation på 5 miljoner kronor från Micael Bindefeld.
Micael Bindefelds familj är personligen berörd av Förintelsen. Hans farmor och farfar kom till Sverige från Tyskland på 30-talet, men hans farfars syskon och föräldrar stannade kvar i Tyskland och endast ett fåtal av den kvarvarande familjen överlevde Förintelsen.
– Det som har påverkat och berört mig starkt är det personliga berättandet. Det är en stark och viktig del av den judiska traditionen. Man för historier vidare och få berättelser är väl lika viktiga för framtiden som de från och om Förintelsen.
Stiftelsens ändamål blir att årligen främja kulturyttringar till minnet av Förintelsen. Ett av de viktigaste kriterierna är att kulturyttringarna
görs för att nå en bred svensk publik. Stödet kommer att delas ut en gång per år på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27:e januari.
– Stiftelsen är konstruerad så att den inte är personberoende. Syftet med stiftelsen är att Förintelsens berättelser ska fortsätta leva långt efter att jag är borta, säger Micael Bindefeld.
Om Förintelsen: Förintelsen är nazisternas försök att utrota de europeiska judarna under andra världskriget och en översättning av tyskans die Vernichtung. Den judiska benämningen på förintelsen är "Shoah" (hebreiska: השואה; katastrof); på engelska kallas den Holocaust efter grekiska holókaustos (ὁλόκαυστος). På jiddisch används ordet churbn, "förstörelse".
Det beräknas att nazisterna under sina 12 år vid makten dödade mellan 5,6 miljoner och 6,3 miljoner judar varav cirka 2,9 miljoner i förintelseläger där många mördades i gaskammare eller dog på grund av misshandel, svält, sjukdomar och hårt arbete. I siffrorna 5,6 - 6,3 miljoner ingår också de cirka en och en halv miljon judar som arkebuserades av bland annat de mobila insatsstyrkorna, Einsatzgruppen, på östfronten och de runt 800 000 som dog till följd av den sk. gettoiseringen.
Fotograf är Exa-Marie Rundqvist.
0:- Fri för nedladdning.
Antal tecken i artikeln: 2746
Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av publicisten eller medverkande i text och foto.