Nu har de flesta människor en spärr till att komma med den här typen av uttalande. Det brukar krävas en sak för att släppa på spärren och det är alkohol. För inte är det någon som säger till dig på gymmet: – Gud vad du är klen, och börjar asgarva. Eller kommer fram på tunnelbanan och säger:
”jag måste bara säga en sak, du är fruktansvärt ful i håret”. Det säger man inte. Inte många i alla fall. Men på nätet, och speciellt i alla kommentatorsfält, där är allt tillåtet. Där får man säga precis vad som helst och allt verkar vara tillåtet.
Tyvärr handlar det mycket om krokodil-kommunikation. En stor käft med små öron. Många ser sin chans att föra fram sin ståndpunkt och bryr sig väldigt lite om att reflektera över vad de egentligen kommenterar. Man för sin egen monolog och resonerar litet som Oscar Wilde som sa: ”Andra
människor är tämligen obehagliga. Man är själv det enda drägliga sällskapet”.

Jag gillar sociala medier och ser hur det i grunden förändrar mycket av kommunikationen på ett fascinerande sätt. Jag har fått frågan många gånger, varför jag inte blir bloggare. För mig finns inget som heter bloggare, utan att blogga är ett av många sätt att kommunicera, precis som att skriva brev, ringa eller mejla. Jag bloggar inte, jag har helt enkelt varken tid eller lust, och jag skriver inte brev heller förresten. Det betyder inte att jag inte gillar bloggar, utan jag läser väldigt många, och är djupt imponerad av allt arbete som dessa personer lägger ner. Skulle jag fått ett handskrivet brev hade jag också blivit helt överlycklig. Det jag reagerar på är alla dessa onyanserade och stundtals väldigt elaka kommentarer, som folk sprider. Man gömmer sig bakom anonymiteten.

Så min uppmaning till alla er alla är, var generös med beröm. Twitter och mikrobloggandet är ju ett alldeles perfekt sätt att skapa glädje på för att dela ut positiva budskap. Tänk att regelbundet få 140 tecken glädje! Och nästa gång du har formulerat en riktig elakhet på nätet, så innan du trycker på sänd-knappen, fundera på om du skulle sagt samma sak om du mött personen ansikte mot ansikte.
Abraham Lincoln sa: ”när du skrivit ett vredgat brev, kasta det i brasan!”.

Trevlig läsning!

Göran Adlén

Fakta: Vill du få Göran Adléns kostnadsfria nyhetsbrev med hans tankar om trender och få kontinuerlig information om trendtv, specialpriser på mina öppna föreläsningar och böcker så är det bara att anmäla dig på: http://www.adlen.nu