Spekulationerna om vem som regeringen skulle utse till ny landshövding i Gävleborg var ibland rent vilda, Tomas di Leva till exempel eller Peter Oskarsson. Det skulle vara ett namn som kunde marknadsföra länet. Ingen hade tänkt på att den viktigaste marknadsföringsuppgiften var att få oss att tro på hur bra Gävleborg och Gävleborgarna är!
För att celebrera ettårsjubileet ordnade Handelskammaren ett välbesökt frukostmöte för sina medlemmar i Teknikparkens hörsal den 21 januari. Över 80 personer infann sig, vilket visar på ett stort intresse. Handelskammarens VD Anders Franck berättade att Barbro Holmberg är en av de länsbor som besökt flest orter i länet. Det här första året har landshövdingen rest totalt ca 2500 mil i länet och träffat många medborgare.
Barbro Holmberg hälsades med en varm applåd! Sedan berättade landshövdingen att Mats Odell kontaktade henne för hösten 2007 och frågade om hon var intresserad av att bli landshövding. Svaret blev ja trots att Odell inte avslöjade vilket län det skulle bli. Barbro Holmberg kollade vilka som var ”lediga” och fann att bland annat Västerbotten och Gotland skulle tillsättas. När sedan uppdagades att det blev Gävleborg tyckte Barbro Holmberg att det var ganska bra.
– Jag kan förmodligen göra ett bättre jobb i Gävleborg eftersom jag inte hade några förutfattade meningar om det här länet, sa Barbro Holmberg.
Vänner varnade för att Gävleborg skulle vara ”knepigt” men Barbro Holmberg har sett att det finns många goda sidor i Gävleborg, som bra kommunikationer, stora företag som sysselsätter många människor, Högskolan mm. Hon bestämde sig för att lära sig så mycket som möjligt om Gävleborg och tackade därför ja till så många inbjudningar som möjligt, stora som små. Barbro Holmberg har haft förmånen att få träffa människor från alla kategorier.
– Gävleborg har egentligen allt, kunniga, engagerade, driftiga och idérika människor, tycker Barbro Holmberg.
Men landshövdingen tycker att vi för”hemmablinda”. När Stefan Fölster på Svenskt Näringslivs seminarium i Järvsö frågade fyra kommunpolitiker om varför man skall etablera sig i deras kommun så hade de flesta svårt att förklara fördelarna med sin egen kommun.
– Nära fjällen, nära till havet, nära till Mälardalen blir fel, vi har ju egna tillgångar, sa Barbro Holmberg.
Vi har lätt att framhälla negativa saker, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå i stället för att peka på alla positiva saker. Gävleborg ligger på sjätte plats i Sverige i antal gasellföretag (framgångsrika företag som väljs ut av Dagens Industri varje år) och vi är i särklass bäst på Ung Företagsamhet. Det finns många kluster inom nya branscher som IT, energi- och miljöteknik mm.
Landshövdingen leder också ett samordningskansli som skall arbeta för att utveckla länet genom att samordna de resurser som finns för det. Utbildning, nyckelbranscher och infrastruktur är tre områden som prioriteras. Barbro Holmberg anser att vi är bättre rustade att klara lågkonjunkturen den här gången eftersom de varsel som lagts i länet i de flesta fall berott på konjunkturen och inte på strukturförändringar.
Vi står också inför utmaningar i framtiden. Om tio år kommer det att vara fler som lämnar arbetsmarknaden än de som tillkommer. Därför måste vi arbeta för att fler människor skall flytta hit. Det gäller då att näringslivet går bra och att det finns bra bostäder och ett rikt frilufts- och kulturliv.
– Gävleborg är en fantastisk region och jag har ett otroligt roligt jobb, avslutade Barbro Holmberg.
Om Barbro Holmbergs entusiasm och engagemang smittar av sig så kan vi säkert se med tillförsikt på framtiden i Gävleborg!