Samtidigt kommer nyföretagan det och inve ster ingar i ex pan derande företag att ta fart under hösten. Det ger inget större genomslag på BNP-tillväxten på en gång, men bäddar för en snabb produktivitetsförbättring de kommande åren. Den globala krisen blir utdragen och BNP i Sverige minskar därför med 3,2 procent i år och någon tiondels procent nästa år.

En viktig förklaring till det stora fallet i BNP under både fjolårets sista kvartal och i år beror på krisen i det finansiella systemet. Det mest akuta skedet i den finansiella krisen inträffade under hösten, men kreditmarknaden utgör fortfarande problem för företagen. Det behövs ytterligare åtgärder omgående, till exempel en full ständig statlig bankgaranti, för att undvika att många företag går omkull.

– I Svenskt Näringslivs fö retagar panel uppger hela 45 procent av företag med bank lån att banken har blivit stramare i sin kreditgiv ning. Det är endast en liten förbättring jämfört med i oktober, säger Stefan Fölster, chefeko nom på Svenskt Näringsliv.

Stora delar av svensk exportindustri och byggsektor fortsätter att redovisa dramatiskt minskad orderingång. Nedgången stabiliseras visserligen under våren, men på en nivå som gör att åtskilliga företag riske rar akuta pro blem. Därför kommer också serien av rekonstruktioner och nedlägg ningar att fort sätta un der hela året. Arbetslösheten ökar med 160 000 personer till närmare tio pro cent nästa år.

– I Sverige drabbas ungdomar särdeles hårt när arbetsmarknaden försämras . Ungdomsarbetslösheten står för hälften av denna ökning och hamnar över 30 procent. Un der 2010 kommer ungdomarna enligt vår prognos att svara för 43 procent av den totala ar betslösheten, fortsätter Stefan Fölster.

Det vore dock ett misstag att se lågkonjunkturen enbart som en svacka. I många sektorer har om struktu reringar, utflyttning av verksamheter och rationaliseringar skju tits upp under högkonjunktu ren. De kommande åren kommer att präglas av en kraftig strukturför ändring i det svenska näringsli vet.

– Sverige klarade 1930-talskrisen relativt väl, framburen av en våg av företagsamhet i depres sionens köl vatten. Denna gång finns förutsättningar för en liknande utveckling. Men regeringen måste först bereda marken genom att förbättra möjlig heterna för att starta, driva och äga företag, avslu tar Ste fan Fölster.


Hela rapporten finns på Svenskt Näringslivs hemsida: http://www.svensktnaringsliv.se.