I slutet av mars kom beskedet att EU–kommissionen säger nej till den svenska momsfriheten för ideella föreningar med en omsättning under en miljon kronor. Anledningen är att EU-kommissionen anser att Sverige är för generösa mot ideella föreningar.
- I Sverige har vi hundratusentals personer som engagerar sig ideellt och föreningslivet är en mycket viktig del av vårt samhälle. Detta är något som vi måste värna om snarare än motarbeta. Faktum är att det är närmare 20 miljoner lösta medlemskap i den ideella sektorn i Sverige, säger riksdagsledamot Lars Beckman (M).
- Den här frågan har stor betydelse för alla ideella föreningar i Gävleborgs län. Att vägra föreningar momsbefrielse medför ökad administration och momskostnader som belastar föreningarna. Det är viktigt att Sverige får behålla sitt undantag från att betala moms, annars kommer föreningslivet att ha svårt att hitta dem som vill jobba i ideella verksamheter i framtiden, säger Lars Beckman vidare.
- Det är ett enigt skatteutskott som har framfört Sveriges åsikt, vilket kan ses som en styrka. Vi fick visserligen inga löften, men skattekommissionär Semeta lovar att titta konstruktivt på hela momsfrågan för den ideella sektorn och han pekade även på flera möjliga lösningar som kan nås. Jag är mer positiv efter mötet än jag var före och det känns verkligen som att man vill hitta gemensamma lösningar. I den här frågan har dessutom finansminister Anders Borg varit synnerligen aktiv, avslutar Lars Beckman.