Företagare är oroliga för att de kommer att drabbas av ökade kostnader på grund av några av de förslag som förts fram inför valet. Kostnader som företagen riskerar att inte kunna kompensera sig för eftersom det är internationell konkurrens inom de flesta branscher. Företagarna, LRF Lantbrukarnas Riksförbund, Mellansvenska Handelskammaren, Svenskt Näringsliv och Sveriges Åkeriföretag Gävleborgsåkarna har därför ordnat 4 möten i vårt län där företagarna har diskuterat de här frågorna:
+ Hur påverkas företagen och konkurrenskraften i Gävleborg om både kilometerskatt införs på tunga fordon och om drivmedelspriserna höjs?
+ Vad innebär förslagen om höjda arbetsgivaravgifter generellt och en fördubbling av avgiften för anställda under 26 år? Hur påverkar det näringslivets möjligheter att anställa unga i länet?
Vi förde frågan vidare till kommunstyrelsens ordförande i samtliga kommuner i Gävleborg. Här är Stig engs svar:

1) Vad kan du säga till de åkeriföretag som drabbas av att kostnaderna kommer att öka med upp till 400 000 kronor per bil om kilometerskatt genomförs, exklusive ökade drivmedelskostnader?
- Ett sådant förslag måste vi tillsammans motverka på alla sätt.

2) Hur ställer ni er till att skogsföretagen beräknar att cirka 30 % av svensk skogsareal kommer att bli olönsam att avverka? Det skulle bland annat innebär ökad import av timmer samt minskad tillgång på inhemskt biobränsle.
- Ett förslag som ej får genomföras, det vore nationellt förödande.

3) Hur ställer ni er till förslagen att införa lärlingssystem i alla branscher för att kompensera för en höjning av arbetsgivaravgiften för unga?
- Vi ställer inte upp på en höjning av arbetsgivaravgiften. Lärlingssystem bör införas i dom flesta branscher.

4) Några övriga kommentarer till de idéer och synpunkter som framförts?
- Höjning av arbetsgivaravgiften för unga innebär att det blir svårare för dem att komma in på arbetsmarknaden.