Ungdomsarbetslösheten är hög i Gävleborg och det finns många förklaringar till situationen. Vad säger ungdomarna själva, vad har de för idéer och tankar? ”Släpp in framtiden” ger dem möjlighet att komma till tals och dessutom söka jobb. På kickoffen var Marie Björk konferencier. Marie kan höras på radion varje fredag eftermiddag. Alex Schulman berättade om hur han gjort karriär med hjälp av sina personliga kontakter - det är viktigt att man lär sig hur man nätverkar!
Gävles lokala hjälte Moussa N’Diaye inledde kvällen. Moussa har fått pris för sitt arbete i stiftelsen Rapatac med ungdomar i Sätra. Han vill att ungdomarna skall förstå hur viktig skolan är och att man skall hålla sig från alkohol, droger och kriminalitet. Moussa hade med sig några ungdomar från en av nätverkets undergrupper, ”Rapatac Youth”.
- Det är ett privilegium att få bo i Sverige, här finns alla möjligheter att skapa sig en framtid, sa Moussa N’Diaye. Dagens ungdomar är bortskämda med fri skola, mat i skolan mm, men man måste ta tillvara möjligheterna för att få en bra grund för ett bra liv.
Moussa tycker att det känns frustrerande att så många ungdomar misslyckas i skolan och missar möjligheter att få en bra start.
- Därför dedicerar jag resten av mitt liv för att arbeta för att ingen skall behöva ångra sig att de inte tagit tillvara på alla möjligheter som finns, sa Moussa N’Diaye. Saker och ting löser sig bara man jobbar på det.
Någon undrade varför det är så hårda regler i de kontrakt ungdomarna skriver för att vara med i Rapatac.
- Ungdomar behöver regler precis som alla andra och jag kräver respekt, sa Moussa N’Diaye. Men jag finns alltid till hands för er om någon behöver prata om något.
Alex Schulman beskrev en något annorlunda väg till framgång. Som liten drömde han om att bli pilot eller arkitekt.
- Man måste ta skitjobben också, för de kan leda till bra kontakter, sa Alex Schulman. Mitt första jobb var som cykelbud i Stockholm och det höll jag på med i två år.
- Jag önskar att jag vore nörd för det är oftast de som lyckas bäst med sina karriärer, fortsatte Alex.
Genom kontakter och ”nätverkande” har Alex Schulman arbetat hårt för at nå den position han har i dagens mediavärld. Genombrottet kom när han bloggade och var ”elak”, mest lästa bloggen i Sverige! Alex har ändrat image från cynisk till pappabloggare. Dottern Charlie är nämligen hans ögonsten.
- Jag är nog mig själv bara när jag är tillsammans med Charlie, sa Alex Schulman. Jag är privat definitivt inte den person som syns i media.
Nätverk är Alex’ recept på att komma framåt i livet, de kan till och med viktigare än utbildning. Han har ändå läst litteratur, filosofi och film på universitet. Sitt första tidningsjobb fick Alex på gratistidningen Södersvepet och sedan fick han erbjudande av sin bror Leif, chefredaktör på Se och Hör, att börja jobba där som journalist. Det bästa med det jobbet var att han kom i kontakt med kändisnätverk. Han lyckades med lite list bli fotograferad tillsammans med Daniel och Victoria i samband med ett bröllop. Trots att h an varit tuff mot Daniel på sin blogg… Sitt enda misslyckande hade han som programledare för Hi-Tech, ”Sveriges lägsta tittarsiffror” enligt Alex.
- Med bra nätverk kan man fixa arbete, bostad och till och med bil, sa Alex Schulman. Det finns kändisar som har avtal med krögare i Stockholm så att de får gratis lunch om de bjuder med andra kändisar.
Just nu är Alex sysselsatt med att skriva ett filmmanus efter en egen idé. Det skall bli spännande att se vad det blir!
- Jag använder ett skrivprogram som automatiskt gör så att varje sida motsvarar en minut film, sa Alex Schulman. Helt fantastiskt.
Alex gav många tips om hur man skall komma med i nätverk. Ett sätt är att skicka sms till någon intressant person man träffat och ”tacka för ett fantastiskt möte”. Men ändå, det fysiska mötet är ändå bättre än digitala möten, enligt Alex.
Vad tyckte publiken?
Mimmi, Halima, Jamila, Matilda och Tigi var överens om att kickoffen var jättebra, intressant, givande och väldigt inspirerande.
Yemane, Seraya och Bkhtawar, som alla tre jobbar inom Rapatac Yputh, hoppades att kvällen skulle inspirera alla att engagera sig mer i skolan.
Ulrika Belin, distriktsordförande LO-distriktet Gävleborg: Det är viktigt att ungdomarna får komma till tals!
Viktor Rasjö, ombudsman på LO-distriktet: Jag hoppas att det Släpp in framtiden hjälper så många unga som möjligt att skapa sig en bra framtid!
Med tanke på det engagemang och den entusiasm man såg så kan man vara säker på att alla vandrade hemåt efter kickoffen med mer energi för att ta sig an framtiden!
Punkrockbandet och vinnarna på Local Heroes-galan Itchy Daze avslutade kvällen på Spegeln.
Läs mer om "Släpp in framtiden" på: http://framtiden.arbetarbladet.se/framtiden/portal