Bland ett 50-tal besökaresågs också några ”nyförvärv”, bland annat Tommy Svensson på O’Learys, som i slutet av april öppnar i på Nygatan (Bakgårdens fd lokaler). Citygross och Ramudden är också nya sponsorer, men de hade inte möjlighet att närvara.
Ett femtiotal samlades i Linde-rummet efter lunchen där vi hälsades välkommen av nya klubbdirektören Eva von Schéele-Frid. Eva kommer ursprungligen från Bollnäs och har bland annat varit VD för ett vårdföretag. 2010 blir en utmaning för GIF eftersom budgeten har röda siffror.
- Vi måste jobba med att både öka intäkterna och minska kostnaderna, sa Eva von Schéele-Frid. Men tack vare spelarförsäljningar har vi ett eget kapital som gör att vi klarar elitlicensen med råge.
Förutom det fotbollsmässiga är arenafrågan viktig för föreningens möjligheter att utveckla verksamheten.
Urban Hammar berättade om förutsättningarna under 2010. En rekordtidig start på allsvenskan på grunda av fotbolls-VM och flera planerade internationella cup-matcher för de främsta svenska lagen. Även GIF har chansen att få spela internationellt i Europa League, tack vare Fair Play!
- Om vi skall kunna klara av att spela internationella matcher måste arenan anpassas för spel även i under dåliga väderförhållanden, sa Urban Hammar.
Allsvenskan är en av världens äldsta elitserier i fotboll. Fotboll handlar idag om mycket pengar och det krävs bra publiksiffror för att lyckas. Därför blir väldigt angeläget att arenafrågan får en bra lösning så att GIF kan öka intäkterna.
Urban vill ha så många matcher som möjligt eftersom de ger bäst utvecklingseffekt. Klubben har genomfört två lyckade träningsläger, ett på Cypern och ett i Spanien, med flera matcher mot kvalificerade utländska lag.
- Som tränare måste man jobba kortsiktigt på grund av att spelaromsättningen är så stor idag, sa Urban Hammar. Att ha samma trupp i två år är ovanligt.
GIF satsar på att laget skall uppträda som ett kollektiv där varje man vet sin arbetsuppgift. Urban vill ha en bra balans i både offensiv och defensiv.
- Resultat är färskvara men vi arbetar för att ha bra självförtroende, en tydlig och stark spelidé, sa Urban Hammar.
Urban har strategin klar för 2010: längre anfall och fler inlägg.
- Det är viktigt att det sker något konstruktivt när vi har bollen och det skall ske snabbt.
- Spelartruppen är större i år, 26 kontrakterade spelare jämfört med 20 tidigare, sa Pelle Olsson. Det behövs för att klara en lång säsong och redan är tre spelare långtidsskadade.
Pelle presenterade de sju nyförvärven, Sebastian Senatore (Vasalund), Öyvind Gram (Molde), James Frempong (Örebro), Jens Portin ( Jaro, Finland), Mikael Dahlberg (Djurgården) och Haruna Moshi (landslagsman från Tanzania). GIF har även lyft upp tre juniorer, Daniel Leino, Eric Larson och Niklas Olsson, till A-laget. Dessutom blev Yussif Chibsah kvar i laget. Det var bra nära att han skrivit på för en norsk klubb men Pelle Olsson mailade honom i sista sekund och Yussif accepterade förslaget!
Mikael Dahlberg räknas av många som GIF:s mest etablerade nyförvärv någonsin. Hasse Berggren ursäktar säkert eftersom han räknas som hemvändare! Mikael var i Gävle redan för sex år sedan, men valde då GIF Sundsvall. Nu hoppas Mikael att han skall ta nästa steg i utvecklingen med hjälp av Pelle Olsson och Urban Hammar.
Om GIF får chansen att spela i Europa League kommer de två första matcherna att kunna spelas på Strömvallen, om klubben får dispens för det. Första omgången spelas preliminärt 1 och 8 juli och den andra 15 och 22 juli. Kvalrunda tre måste spelas på Råsunda eller Örebro.
En ny konstgräsmatta kommer att läggas på Strömvallen.
- Det kommer att bli lättare att kontrollera bollen på den nya mattan tack vare att den har längre strån, sa Pelle Olsson. En annan nyhet är att det kommer att bli möjligt att vattna mattan i paus.
Vem blir årets skyttekung i GIF? Pelle Olsson värjer sig från den typen av frågor men Mikael Dahlberg är väl en av favoriterna!
- Jag skall göra mitt bästa, sa Mikael Dahlberg. Jag har ju kommit till GIF för att få bättre möjligheter att utvecklas som fotbollsspelare.
- GIF är mest omtalat som ”bra organisation” och ”starkt försvar”, men om man kollar tidningarna vilka som är mest omskrivna GIF:are så handlar det om Makondele, Oremo och Jawo, berättade Pelle Olsson. Vi har ju ett spelsätt som gynnar offensiva spelare.
Mer mål på frisparkar och hörnor med mer träning. Den nya konstgräsmattan ger bättre möjligheter till ett bra tillslag. Under försäsongen har laget gjort 17 mål, varav de flesta på fasta situationer!
Måndag 15 mars är det äntligen dags för premiärmatch mot Elfsborg, tyvärr utan VIP-tält på grund av snön…
Hoppas vi får se GIF göra några hörn- och frisparksmål så är vi nöjda ändå!