Raimo Pärssinen berättade att han inspirerades till sitt politiska engagemang av diskussionerna mellan fadern och de fem äldre bröderna. Raimo fick jobb i Hofors och flyttade dit. Han engagerades sig både fackligt och politiskt på lokal nivå och 1998 valdes han in riksdagen.
- Jag sitter idag i skatteutskottet vilket innebär att jag befinner mig mitt i den politiska hetluften, sa Raimo Pärssinen.
Prognosmakarna både på regeringskansliet och på Konjunkturinstitutet tror att BNP kommer att minska med ca 5 procent i år. Men de är mer optimistiska för 2010 och tror på en viss återhämtning på ca en procent. Sysselsättningen minskar och idag är 550.000 människor arbetslösa. Sverige har också ett budgetunderskott på 115 miljarder.
- Sverige har drabbats hårdare av konjunkturen än många andra länder och huvudförklaringen till det är minskad konsumtion, förmodligen på grund av oro inför framtiden förorsakat av de försämrade trygghetssystemen, menade Raimo Pärssinen.
Raimo har under många år följt utvecklingen i Finland och sett att vi alltid haft lägre arbetslöshet i Sverige, tills nu. Det märks särskilt på den så kallade jämviktsarbetslösheten (definierar en nivå för hur låg eller hög arbetslösheten kan bli utan att inflationsmålet hotas), som aldrig varit värre.
Långtidsarbetslösheten riskerar också att öka. Idag blir var tredje som tvingas lämna arbetet långtidsarbetslös (mer än ett år).
- Vi måste blir fler som arbetar för att vi skall komma ur krisen, men det svåra är att veta hur det skall gå till, sa Raimo Pärssinen.
Utbildning behövs för att möta efterfrågan på kvalificerad arbetskraft och det måste gå fort. Det behövs ”snabbare” utbildningar för att fortare kunna komma ut i arbete och det behövs utbildning som passar efterfrågan och behov.
- Invandrarna måste snabbare kunna slussas in på arbetsmarknaden, sa Raimo Pärssinen.
Hur kommer man tillrätta med ungdomsarbetslösheten, Sverige har bland de högsta siffrorna i Europa?
- Vi förslår en tvåårig vidareutbildning för dem som misslyckats i skolan, sa Raimo Pärssinen. Jag är också positiv till att det blir fler lärlingsplatser.
- Det är viktigt att arbetsmarknadens parter förhandlar med bra avtal om lärlingsplatserna i stället, sa Raimo Pärssinen.
Varför skall man behålla LAS?
- Det är viktigare med bra avtal mellan parterna i stället för att ta bort LAS, som är dispositiv (lagstadganden går att avtala bort), sa Raimo Pärssinen.
Pärssinen beklagar att Sandviken inte fick den Yrkeshögskola man ansökt om. Sandviks VD säger att man kommer att öka produktiviteten vilket innebär att det inte kommer att bli några fler arbetstillfällen när hjulen kommer igång igen. Men högre produktivitet ställer också högre krav på personalens kompetens.
Raimo Pärssinen aviserade att partiet skall förnya partipolitiken i samband med den kommande partikongressen. Han har själv intervjuat alla lärare i Hofors samt elever och föräldrar för att få fram förslag som skall läggas fram för kongressen.
Vilken är den viktigaste frågan i Gävleborgs län?
- Jobben är absolut viktigaste frågan, svarade Pärssinen. Vi föreslår att ROT-avdragen även skall omfatta kommuner och landsting samt hyreslägenheter.
Hittills har 411 miljoner kronor betalats ut i ROT-bidrag!
- Men systemet är för krångligt, sa Raimo Pärssinen. Skattefelet (svartjobben) undanhåller 133 miljarder från statskassan och det skulle minska om ROT-bidragen utvidgades.
Det måste också bli enklare att administrera ROT-bidragen för företagarna.
- Skattesänkning kan man genomföra när vi har fler i arbete, sa Raimo Pärssinen. 60 procent av Alliansregeringens skattesänkningar har gått till de rikaste.
Raimo Pärssinen har fler förslag till förbättringar:
• satsa mer på service- och turistnäringen, som är en framtidsbransch
• entreprenörskap skall genomsyra hela utbildningssystemet
• bättre försäkrings- och trygghetssystem för företagarna
• en bred skatteuppgörelse